România TV îl contrazice pe Raed Arafat, care infirmase simularea unei pene de curent timp de patru zile. Precizările DSU, despre scenariul unui „blackout” în țara noastră

România TV îl contrazice pe Raed Arafat, care infirmase simularea unei pene de curent timp de patru zile. Precizările DSU, despre scenariul unui „blackout” în țara noastră
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență / Sursa: Facebook - Comisia Europeană
Publicat: 22/03/2022, 21:20
Actualizat: 22/03/2022, 22:37

Continuă „dialogul” dintre România TV și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, privind scenariul unei pene de curent simulată în toată ţara timp de patru zile.

Postul TV de știri susține că informația prezentată este obținută din surse jurnalistice și este reală, documentată și confirmată. Mai mult, România TV afirmă că a acest „blackout” ar fi fost recunoscută chiar de Raed Arafat în cadrul unor conversații scrise noaptea trecută, dar nu vor face publice dovezile decât în fața organelor abilitate ale statului. Oficial, șeful DSU negase informația.

„Am solicitat colegilor de la DSU să publice o dezmințire oficială”, a spus Raed Arafat.

Conform documentelor intrate în posesia România TV în posesia cărora ne aflăm și care sunt confirmate de site-ul organizatorilor exercițiului de simulare indima-project.eu, scenariul vizează o situație de blackout care ar afecta, în această etapă a simulării, partea de vest a României respectiv estul Ungariei. Postul TV precizază că Raed Arafat nu a oferit nicio reacție exclusivă.

Potrivit sursei citate, Raed Arafat ar vrea să vadă cum ar reacţiona populaţia şi spitalele dacă România ar rămâne fără curent electric timp de patru zile. Şeful DSU ar fi început să pregătească scenariul şi ar fi vorbit deja cu medicii şi paramedicii. Proiectul SIMEX este în desfășurare și are ca parteneri: DSU, Fundația SMURD, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și parteneri din Ungaria și Austria.

Reacția DSU

DSU a reacționat prin intermediul unui comunicat postat pe Facebook, în legătură cu acest subiect.

„Nu am vorbit despre o situație reală, ci despre un exercițiu normal pe care și austriecii l-au facut și care până la urmă este firesc să se întâmple în orice țară”, spun cei de la DSU, care acuză postul respectiv de televiziuni că au scos din context unele informații.

„În cursul acestei zile, reprezentanții postului de televiziune România TV au intrat în posesia unui material provizoriu (draft) al unui exercițiu european VIRTUAL, cu aplicabilitate pe plan LOCAL, nu național, cu circuit închis, care are ca scenariu principal, MANIFESTAREA UNEI SITUAȚII DE URGENȚĂ, caracterizată prin intemperii, vânt și ploaie înghețată -“freezing rain” și repercusiunile care pot apărea la incidența acestor fenomene meteo extrem de periculoase pentru comunități.

Aceștia au scos din context aceste informații încercând să ocolească subiectul legat de FAKE-NEWSUL distribuit seara trecută și care inducea opiniei publice ideea că se pregătește un scenariu de testare a reacției populației la nivel național, privind oprirea energiei electrice timp de patru zile, inclusiv în spitale, ceea ce este complet fals și care putea genera panică. La momentul sesizării acestei știri profund false, instituția noastră a răspuns prompt în vederea Informării corecte a cetățenilor.

Articolul apărut ieri în spațiul public cuprinde mai multe informații false care puteau genera panică în rândul populației, drept dovadă stau sutele de mesajele transmise de către cetățeni pe canalul oficial de comunicare Facebook al DSU și interesul acestora de a semnala și altora faptul că în perioada următoare instituția noastră NU pregătește nici o simulare la nivel național”, se arată – printre altele – în comunicatul DSU.

În toamna anului trecut a fost haos în toată lumea, după ce specialiştii din Austria au avertizat că o pană de curent ar urma să afecteze toată Europa.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult