Românii au ieșit din nou să protesteze în Piața Victoriei, la patru ani de la violențele jandarmilor din 10 august. Nicio pedeapsă pentru cei care au comandat agresiunea

Românii au ieșit din nou să protesteze în Piața Victoriei, la patru ani de la violențele jandarmilor din 10 august. Nicio pedeapsă pentru cei care au comandat agresiunea
Publicat: 10/08/2022, 19:19
Actualizat: 10/08/2022, 19:21

Comunitatea Declic a anunțat organizarea unui protest în Piața Victoriei, comemorând 4 ani de la violențele comise de Jandarmerie în 10 august 2018. De atunci și până acum niciunul dintre cei care au comandat agresiunea nu au fost trași la răspundere și jandarmii care au bătut zeci de protestatari degeaba au rămas nepedepsiți.

ONG-urile care organizează protestul, între care și Corupția Ucide, Declic, Voluntari în Europa, VeDem Just, Rezistența Civică Galați, Aradul Civic, Reset, Geeks for Democracy și Rezistența, cer pedepsirea vinovaților pentru evenimentele din urmă cu patru ani.

Manifestația se va desfășura sub sloganul „10 august- Nu uităm și nu iertăm”.

Comunitatea Declic cer o anchetă corectă în cazul 10 august şi să se stabiliească cine sunt vinovații pentru represiunea împotriva protestatarilor pașnici. De asemenea, organizatorii spun că vor aduce în Piaţa Victoriei şi celebrul elefant roz, care va fi gazat, într-un gest simbolic. Declic susţine că cei care au dat ordine sunt în continuare nepedepsiți.

Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Liviu Dragnea nici măcar nu a fost inclus în anchetă de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică.

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul „10 august”, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.

Jandarmii au primit ordin să înceapă violențele

”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Ciucă promite că va face tot posibilul pentru pedepsirea celor vinovați

Nicolae Ciucă a ținut să asigure miercuri, la 4 ani de la protestul din 10 august, „în care oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate” că Guvernul va pune la dispoziția Justiției tot ce e necesar pentru pedepsirea celor vinovați.

„Vreau să asigur că actuala Coaliție garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite că astfel de proteste să degenereze în violențe. Garantez de asemenea de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziția Justiției tot ceea ce e necesar astfel ca dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt, astfel cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute in urmă cu 4 ani să răspundă în fața legii.

Jandarmeria reprezintă o instituție fundamentală în arhitectura statului și are menirea să asigure tot ce e necesar pentru siguranța cetățeanului, iar cei care se fac vinovați de exces sau abuz în exercitarea atribuțiilor funcționale trebuie să fie trași la răspundere în conformitate cu prevederile legale.”, a declarat premierul Ciucă.

Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

În vara anului 2018, pe 10 august, 100.000 de oameni, dintre care mulți români din diaspora, s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de asaltul cabinetului condus de Viorica Dăncilă asupra justiției.

Forțele de ordine au intervenit după ce unii manifestanți au încercat să rupă cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și au intervenit cu bastoane, iar printre cei loviți au fost sute de manifestanți pașnici.

Timp de 4 ani, dosarul s-a plimbat de la o instanță la alta.

Singurele condamnări au fost în cazul unor persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei: unul a lovit-o, celălalt i-a furat arma și au primi câte doi ani de închisoare, iar alți 5 au primit pedepse cu suspendare.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte