Românii nu vor mai arăta buletinul la frontierele aeriene și maritime interne ale UE începând din 31 martie, odată cu intrarea în Spațiul Schengen

Românii nu vor mai arăta buletinul la frontierele aeriene și maritime interne ale UE începând din 31 martie, odată cu intrarea în Spațiul Schengen
Publicat: 20/03/2024, 19:30
Actualizat: 20/03/2024, 19:43

Românii nu vor mai fi supuși controlului la frontierele aeriene și maritime interne ale Uniunii Europene începând din 31 martie, când intră oficial în Spațiul Schengen. Este și cazul cetățenilor bulgarii. Verificările se vor aplica în continuare la granițele terestre.

Oficialii Comisiei Europene au confirmat, miercuri, că, începând de duminica viitoare, 31 martie, cetățenii celor două noi state membre incluse în Spațiul Schengen aerian și maritim nu vor mai fi obligați să arate documentele de identitate la punctele de control de pe aceste terminale de pasageri. Ridicarea controlului este valabilă pentru toți cetățenii, adulți sau minorii care îi însoțesc.

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate, pe 30 decembrie, primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Potrivit deciziei UE, publicată pe 5 ianuarie,  începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne cu și dintre Bulgaria și România se elimină și dispozițiile acquis-ului Schengen se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile acestora cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație.

Reprezentanții Comisiei au precizat miercuri că sunt în legătură permanentă cu autoritățile române și bulgare, despre care au spus că sunt complet pregătite pentru implementarea noilor reguli valabile din 31 martie.

Astfel, timpul de așteptare la coadă, implicit de procesare a fluxurilor de pasageri, devine mai scurt, au precizat oficiali ai Executivului comunitar, într—o discuție cu jurnaliștii acreditați din România și Bulgaria.

Regulile privind prezentarea la aeroport/port – de regulă cu două ore înainte de plecare – este în continuare în atribuțiile autorităților naționale, chiar dacă pasagerul va petrece mai puțin timp până ajunge efectiv la poarta de îmbarcare.

Totuși, dacă un cetățean român sau bulgar face o escală într-un stat terț, din afara UE, atunci trebuie să prezinte actele de identitate ofițerilor de la frontiera exterioară a blocului comunitar.

În ceea ce privește ridicarea controalelor la frontierele terestre, oficialii Comisiei au reiterat sprijinul constant al Executivului, amintind și de lansarea recentă a două programe-cadru de cooperare la frontiere și în gestionarea imigrației, și precizând că decizia, una politică, este încă în așteptare, fără a putea da un termen.

Terminale reconfigurate

Oficialii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) anunțaseră, la începutul lunii, că intensifică reconfigurarea terminalelor Schengen / non- Schengen, având în vedere că toți pasagerii internaționali sunt, deocamdată, pe același flux.

Potrivit reprezentanților CNAB, din totalul traficului internațional, două treimi dintre pasageri călătoresc către sau dinspre  destinații aflate în spațiul Schengen.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a înregistrat în anul 2023, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 14.698.845 pasageri, în creștere cu 16,56% față de 2022, și 128.594 mișcări de aeronave – aterizări plus decolări – în creștere cu 6,50% față de anul anterior.

Numărul total de pasageri din 2023 a ajuns, astfel, foarte aproape de cel maxim, înregistrat în anul 2019 (14.729.894 pasageri).

Citiți și:

Aderarea deplină la Spaţiul SCHENGEN este un proces IREVERSIBIL, susține Cătălin Predoiu: „Trebuie finalizată anul acesta”

Prim-vicepreşedintele Parlamentului European, coleg de partid cu Nehammer, este ÎN FAVOAREA intrării României în spaţiul Schengen: „Este o necesitate”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...