Prima pagină » Actualitate » Românii se mută în UNGARIA după intrarea în Schengen

Românii se mută în UNGARIA după intrarea în Schengen

După intrarea în spațiul Schengen, mulți români din vestul țării au început să se mute în Ungaria, atrași de prețurile încă accesibile ale locuințelor. Casele din satele maghiare sunt considerate adevărate chilipiruri, chiar și după scumpirile recente, iar vânzările imobiliare din zonă au explodat.

În localitatea Bătania, aflată la doar 40 de minute de Arad, se vorbește tot mai des românește. Românii din vestul țării au ales să se stabilească aici, unde cu banii pe care în România i-ar fi cheltuit pentru o garsonieră, pot cumpăra o casă cu trei camere și o grădină destul de generoasă. În urmă cu doi ani, casele din Bătania se vindeau chiar și cu 1.000 de euro, însă acum, cu greu se mai găsesc locuințe sub 20.000 de euro.

Unii români cu spirit antreprenorial cumpără case vechi, le renovează și le vând la preț dublu, profitând de cererea tot mai mare din zonă.

Românii fac naveta între Ungaria și România

Mulți români care s-au mutat în Ungaria aleg să facă naveta între cele două țări pentru a ajunge la locul de muncă. De exemplu, o româncă s-a mutat de trei săptămâni într-o casă de 110 m², cu un teren de 800 m², pentru care a plătit 34.000 de euro. În România, aceeași sumă i-ar fi ajuns doar pentru o garsonieră. Deși cererea românilor a dus la o scumpire a locuințelor cu până la 25%, piața din Ungaria rămâne atractivă pentru cumpărători.

Potrivit agențiilor imobiliare, majoritatea românilor care se mută la țară în Ungaria au în jur de 40 de ani și aleg locații apropiate de Arad și Timișoara, pentru a putea ajunge rapid la locul de muncă. În timp ce românii se stabilesc la țară, maghiarii preferă să se mute la orașe, iar acum în Bătania există case pentru care proprietarii cer până la 80.000 de euro.

Piața imobiliară se va stabiliza

Specialiștii în imobiliare estimează că piața va ajunge la un punct de stabilizare în următorii ani, iar prețurile locuințelor nu vor mai continua să crească.

Sursa: Observator Antena 1

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

Citește și:

București, în topul orașelor cu potențial de viitor

Delta Dunării, „tărâmul fermecat”, votată destinația anului

Mălina Maria Fulga este redactor în cadrul echipei Gândul. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, consolidându-și astfel pasiunea ... vezi toate articolele

Citește și