Rusia, decuplată de la sistemul financiar global. Casa Albă și Comisia Europeană anunță decizia de expulzare a mai multor bănci rusești din SWIFT

Rusia, decuplată de la sistemul financiar global. Casa Albă și Comisia Europeană anunță decizia de expulzare a mai multor bănci rusești din SWIFT
Publicat: 27/02/2022, 01:06

Mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din sistemul global de plăți interbancare SWIFT, relatează CNN. Totodată, activele internaționale ale Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

Noul pachet de sancțiuni a fost adoptat sâmbătă seară de Statele Unite, Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, care au anunțat că „măsurile vor fi implementate zilele următoare”, potrivit CNN.

Decizia de expulzare a anumitor bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, este una dintre cele mai dure sancțiuni luate împotriva Rusiei.

Statele semnatare ale deciziei au promis eforturi pentru „a se asigura în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”.

„Această măsură va garanta că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”, au scris oficialii SUA și cei europeni într-o declarație comună, promițând, de asemenea, „măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care submina impactul sancțiunilor noastre” și restricționând vânzarea „pașapoartelor de aur” care le permit oligarhilor ruși să evite greul sancțiunilor deja aplicate.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, CNN a relatat că președintele american Joe Biden se gândește să expulzeze Rusia din SWIFT, dar încă nu a luat o decizie finală.

Expulzarea completă a Rusiei din SWIFT, descrisă ca fiind „opțiunea nucleară” financiară

Expulzarea completă a Rusiei din SWIFT, sau Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale, a fost prezentată ca o „opțiune nucleară” financiară, președintele și colaboratorii subliniind cât de complicată ar fi mișcarea. Ei au remarcat, de asemenea, că SUA nu pot lua măsuri unilaterale pentru a expulza Rusia. .

„Nu este poziția pe care restul Europei dorește să o adopte”, a spus Biden reporterilor joi.

În plus, statele implicate în efortul de a opri agresiunea Rusiei au anunțat lansarea, la sfârșitul acestei săptămâni, a unui „grup operativ transatlantic” pentru „a asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre”.

Ca parte a anunțului de sâmbătă, aceștia au promis, de asemenea, că vor intensifica eforturile de combatere a dezinformării.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult