Serghei Lavrov, despre un posibil schimb de deținuți cu SUA care s-o implice și pe baschetbalista Brittney Griner: „Rusia este pregătită să discute pe această temă”

Serghei Lavrov, despre un posibil schimb de deținuți cu SUA care s-o implice și pe baschetbalista Brittney Griner: „Rusia este pregătită să discute pe această temă”
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie / Foto – Profimedia
Publicat: 05/08/2022, 21:35

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este dispusă la discuţii cu SUA pe tema unui posibil schimb între deţinuţi care să o implice și pe jucătoarea de baschet Brittney Griner. Mai mult, el a sugerat că sunt necesare discuţii directe între preşedinţii Vladimir Putin şi Joseph Biden.

„Rusia este pregătită să discute pe această temă”, a afirmat Serghei Lavrov, potrivit publicaţiei Der Spiegel, în cursul unei vizite în Cambodgia.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a vorbit – săptămâna trecută – cu Serghei Lavrov şi a transmis Moscovei o „propunere substanţială” în sensul eliberării jucătoarei de baschet Brittney Griner şi a fostului militar american Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, condamnată la închisoare în Rusia

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată, joi, la 9 ani de închisoare în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în luna februarie, înainte de invazia din Ucraina.

Paul Whelan, care este cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, este arestat în Rusia din decembrie 2018 şi a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. SUA neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse.

Potrivit unor surse citate de presa americană, Administraţia Joseph Biden propune Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan, scrie Mediafax.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult