Rusia invadează Ucraina, ziua 67: Civili evacuați din oțelăria Azovstal din Mariupol / Rusia acuză România că furnizează armament Ucrainei

Rusia invadează Ucraina, ziua 67: Civili evacuați din oțelăria Azovstal din Mariupol / Rusia acuză România că furnizează armament Ucrainei
Sursa: Profimedia
Publicat: 01/05/2022, 09:56
Actualizat: 01/05/2022, 19:34

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane, precizând că Ucraina va fi liberă. Totdată, președintele ucrainean i-a îndemnat pe ruși să se întoarcă în țara lor. Pe de altă parte, primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, susține că rușii au ucis de două ori mai mulți locuitori ai Mariupolului decât Germania nazistă.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 19.30 – Rubla a devenit monedă oficială în regiunea Herson din Ucraina, aflată sub ocupație rusească

Rubla rusească a devenit, începând de duminică, „monedă oficială” în regiunea ucraineană Herson, aflată sub controlul Rusiei de la începutul lunii martie.

Aceasta în contextul în care, de când a capturat regiunea, Moscova și-a numit în fruntea administrației locale propriii oameni, informează HotNews.

În ultima perioadă, aceste persoane instalate la conducerea administrației locale au declarat în repetate rânduri că revenirea regiunii sub control ucrainean este „imposibilă”, potrivit unui raport recent al Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE ora 18.50 – Rusia spune că Ucraina primește armament prin România. Care ar fi traseul armelor, potrivit Moscovei

Declarația a fost făcută de generalul rus Mihail Mizințev, șeful Centrului Naţional de Control al Apărării (NDCC), care spune că unele nave sosesc din Ucraina către România încărcate cu produse agricole și se întorc cu armament, informează Adevărul.

„Zilnic, autorităţile ucrainene organizează transporturi în cantităţi mari pe căi rutiere şi feroviare, precum şi cu barje din portul Izmail, pe Dunăre, de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi animale de fermă către România. Până în prezent, aproximativ 20 de milioane de tone au fost exportate.  La întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, armele şi muniţiile străine sunt aduse în Ucraina”, a declarat oficialul.

UPDATE ora 18.00 – ONU confirmă evacuarea civililor de la Azovstal

Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat, duminică, operațiunea menită să evacueze civilii ucraineni de la Azovstal.

Oficialii ucraineni spun că la oțelărie mai sunt cel puțin 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți.

UPDATE ora 17.10 – Propaganda televiziunilor de stat din Rusia. Jurnaliștii le explică rușilor că trebuie să accepte un război nuclear: ”Oricum vom muri cu toții cândva” 

The Times a făcut o radiografie a posturilor de televiziune de stat ruse, trăgând concluzia că jurnaliștii ruși plătiți de guvern sunt simple instrumente de propagandă care răspund la comenzile Kremlinului. La posturile de televiziune de stat rusești se vorbește despre cum rușii trebuie să accepte un eventual război nuclear pornit de Vladimir Putin.

Era doar o seară ca oricare alta la televiziunea de stat rusă când Margarita Simonyan, șefa postului media RT, susținut de Kremlin, a declarat cu dezinvoltură că, dacă președintele Vladimir Putin ar decide că este necesar un război nuclear cu NATO, ea l-ar accepta. „Este ceea ce este”, a spus ea, citată de The Times.

UPDATE ora 11.20 – Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev

„Delegația noastră s-a deplasat la Kiev pentru a trimite un mesaj răsunător către întreaga lume: America este ferm alături de Ucraina. Întâlnirea noastră cu președintele Zelenskyy a început cu mesajul său de mulțumire către Statele Unite pentru asistența substanțială pe care am oferit-o. El a transmis că este nevoie în mod clar pentru continuarea securității, asistenței economice și umanitare din partea Statelor Unite pentru a ajuta poporul ucrainean devastat de de invazia diabolică a lui Putin. Delegația noastră a transmis că va fi acordat sprijin american suplimentar”, a declarat Pelosi, potrivit alephnews.ro.

UPDATE ora 09.40 – Zelenski către soldaţii ruşi: „Mai bine aţi supravieţui în Rusia decât să muriţi pe pământul Ucrainei”

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă soldaţilor ruşi, recomandându-le să se întoarcă în , evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean, relatează agenţia de presă Liga.net, potrivit Agerpres.

„Fiecare soldat rus poate încă să-şi salveze viaţa. Este mai bine pentru voi să supravieţuiţi în Rusia decât să muriţi pe pământul nostru!”, a lansat preşedintele ucrainean, vorbind în limba rusă în această parte a mesajului său.

Totodată, președintele ucrainean l-a acuzat pe comandamentul Federaţiei Ruse nu le spune soldaţilor săi despre pregătirea unor frigidere mobile suplimentare pentru cadavre şi nu spune adevărul despre pierderile suferite în Ucraina.

UPDATE ora 09.30 – Zelenski: „Ucraina va fi liberă”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. El a subliniat că Ucraina va fi liberă.

Liderul ucrainean a precizat că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”, precizând că 69% din aşezările eliberate au acum „autoguvernare locală cu drepturi depline”.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă”, a mai spus el în discursul de sâmbătă seară.

Rusia acuză Ucraina că și-a ucis proprii civili în Herson

Ministerul rus al apărării a susținut că bombardamentele forțelor ucrainene asupra satelor din regiunea Herson au ucis și răniți civili, a informat duminică dimineața agenția de presă rusă RIA, citată de The Guardian.

Unii civili au fost evacuați din oțelăria Azovstal din Mariupol

Noi imagini din satelit arată uzina Azovstal, de unde au fost evacuați sâmbătă seară 20 de civili, distrusă în mare parte după bombardamentele rușilor.

Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a precizat că persoanele evacuate, femei și copii, au ajuns „într-un loc adecvat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu