Rusia susține că a creat un laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”

Rusia susține că a creat un laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”
Sursa: Profimedia/ Vicepremierul rus Iuri Borisov
Publicat: 18/05/2022, 19:29

Rusia susţine că este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor, incinerându-le „în câteva secunde”.

„Fizicienii noştri au dezvoltat sisteme cu laser care sunt de câteva ori mai puternice, permiţând incinerarea unor ţinte variate, şi le construiesc practic în aşa fel încât sunt gata pentru producţie în masă”, a spus vicepremierul rus Iuri Borisov, miercuri, la o conferinţă organizată în apropiere de Moscova, relatează agenţia de ştiri Interfax.

Borisov, fost ministru al Apărării între 2012 și 2018, a făcut anunțul la conferința online Novoie Znanie (New Knowledge), un eveniment care reunește oficiali, profesori universitari, oameni de știință și studenți din Rusia.

Potrivit lui Borisov, noua armă cu laser are o rază de acţiune de 5 km şi poate doborî drone de la o astfel de înălţime.

Noul sistem ar fi fost testat marţi şi ar fi incinerat o dronă în cinci secunde. Acum este introdus treptat în forţele armate, a spus el. „Primele prototipuri sunt deja utilizate”, a spus Borisov.

Informaţia nu a putut fi verificată şi nu au fost prezentate imagini, notează Reuters.

Laserul ar urma să înlocuiască rachetele de apărare antiaeriană, care sunt mai costisitoare. Rusia anunţă tiruri cu rachete ale dronelor aproape zilnic în războiul împotriva Ucrainei.

Borisov a elogiat de asemenea arma rusească cu laser Peresvet, care nu poate doborî drone dar poate „orbi” şi astfel dezactiva sateliţi duşmani şi sisteme de recunoaştere. Potrivit TASS, raza de acţiune a Peresvet este de 1.500 km.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase