Rusia va întrerupe livrările de gaze către Danemarca și Germania din cauza refuzului de a plăti în ruble

Rusia va întrerupe livrările de gaze către Danemarca și Germania din cauza refuzului de a plăti în ruble
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/05/2022, 19:35

Compania rusă Gazprom a transmis marți că va întrerupe fluxurile de gaze către compania daneză Orsted și către Shell Energy  pentru contractul de furnizare de gaze către Germania, după ce ambele companii nu au efectuat plățile în ruble.

Sistarea gazelor va intra în vigoare de la 1 iunie, a precizat Gazprom.

Rusia a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda, țări care au refuzat să facă plăți în conformitate cu o cerere care prevede deschiderea de conturi în ruble într-o bancă rusă, ca parte a sistemului de decontare.

Orsted declarase luni că Gazprom Export ar putea opri furnizarea de gaze, dar a precizat că o astfel de măsură nu ar pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze în Danemarca.

Gazprom a mai spus că a fost informată de Shell Energy Europe Limited că nu va plăti în ruble pentru gazele furnizate Germaniei. Aceasta a adăugat că contractul prevedea livrări de gaze de până la 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

Gazprom a declarat că Shell și Orsted nu au reușit să plătească pentru livrările de gaze până la sfârșitul zilei de lucru din 31 mai și să oprească livrările până când nu vor plăti în conformitate cu cererile rusești.