Rusia va întrerupe livrările de gaze către Olanda după ce statul a refuzat să plătească în ruble rușilor

Rusia va întrerupe livrările de gaze către Olanda după ce statul a refuzat să plătească în ruble rușilor
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 30/05/2022, 19:55

Rusia va tăia gazul livrat în Olanda după ce compania olandeză GasTerra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Ca urmare, compania rusă Gazprom a anunțat că, începând cu data de 31 mai 2022, livrările de gaze către acest stat vor fi sistate.

Prin intermediul unui comunicat, GasTerra a precizat că a „anticipat” demersurile Rusiei de a întrerupe gazele și a cumpărat din alte surse o parte din cele 2 miliarde de metri cubi de gaz pe care se aștepta să le primească de la Gazprom până la 1 octombrie 2022. Compania olandeză susține că în contractul semnat cu rușii nu era prevăzută plata în ruble.

Autorităților olandeze au transmis că oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară. Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care doar aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia.

Anterior, guvernul olandez a anunțat planurile țării de a nu mai utiliza combustibili fosili ruși până la sfârșitul anului, informează FD.nl.

Gazprom Export a cerut ca țările europene să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina. Gazprom a tăiat deja gazele către Finlanda, Polonia și Bulgaria după ce acestea au refuzat să se conformeze noilor condiții de plată.

În luna martie, președintele Vladimir Putin a cerut ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble, spunând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.

Liderul de la Kremlin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.