Salariile și beneficiile de care au parte parlamentarii. Cât câștigă un deputat sau senator în fiecare lună

Salariile și beneficiile de care au parte parlamentarii. Cât câștigă un deputat sau senator în fiecare lună
Foto: Facebook/Camera Deputaților
Publicat: 02/02/2023, 20:27

Sesiunea parlamentară de primăvară a început de miercuri, 1 februarie, iar cei peste 450 de senatori și deputați au revenit la muncă. Membrii Senatului și Camerei Deputaților au salarii mari, dar și foarte multe beneficii. Venitul lunar de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună. Este important de precizat că liderii de grup primesc cu 2.000 de lei mai mult.

Profesia de parlamentar este una dintre cele mai bine renumerate din România.

Cele mai mari salarii sunt încasate de reprezentanții celor două Camere. Aceștia au un salariu de 24.000 de lei brut pe lună, adică peste 13.000 de lei net. Pe lângă salarii, parlamentarii se bucură și de multe beneficii. În conturile lor ajung în fiecare lună aproximativ 30.000 de lei pentru buna funcționare a cabinetului, potrivit evz.ro

Beneficiile de care au parte parlamentarii

Parlamentarii primesc și 4.600 de lei pentru chirie și 400 de lei pe zi sub formă de diurnă. Un alt beneficiu este că aleșii pot să călătorească gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și au asigurat un zbor gratuit dus-întors o dată pe săptămână. Ei trebuie să meargă la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor pentru a avea parte de acest beneficiu.

Senatorii și deputații primesc și un telefon de serviciu cu abonament pentru o comunicare cât mai eficientă. Poate cel mai important beneficiu al parlamentarilor este că primesc pensie specială. În momentul de față 827 de senatori și deputați au parte de pensii speciale, ceea ce înseamnă un impact bugetar de aproximativ un milion de euro anual. Parlamentul României reunește 466 de membrii, 136 de senatori și 330 de deputați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase