VIDEO | Sancțiunile aplicate oligarhilor ruși, resimțite și de angajații români

Publicat: 16/03/2022, 20:56
Actualizat: 17/03/2022, 01:14

Efectele războiului din Ucraina încep să fie resimțite și în România. Angajații TMK Artrom Slatina (județul Olt) nu și-au primit salariile după ce conturile companiei au fost blocate ca urmare a sancțiunilor impuse acționarilor ruși. 1.500 de oameni s-au trezit în ziua de salariu cu conturile goale.

Băncile la care TMK Artrom avea conturi deschise au decis să blocheze toate operațiunile financiare ale companiei. Așa se face că angajații nu și-au primit banii în ziua de 15 martie, data programată să le intre salariile.

Decizia de blocare a conturilor a fost luată ca urmare a sancțiunilor impuse oligarhilor din Rusia. Acționarul rus a cedat deja acțiunile către altă companie din Cipru, dar transferul încă nu a fost operat.

„La momentul actual ne aflăm, din păcate, într-un blocaj financiar. Conturile noastre, ale TMK Artrom, au fost blocate (…) Toate sunt repercusiuni ale războiului din Ucraina. Știți și dumneavoastră că tot ceea ce înseamnă acționariat rus a trecut printr-o filieră foarte dură și anumite persoane, cele mai multe din Rusia sau firmele care sunt conduse de persoane din Rusia pățesc ce pățim și noi. ” a declarat Cristi Gheorghe – lider de sindicat “Solidaritatea” din cadrul TMK Artrom.

Compania avea banii de salarii, iar angajații spun ca până acum nu au fost întârzieri la plata acestora. Ei speră că vor primi banii cât mai rapid pentru că trebuie să-și achite facturile.

„Ne descurcăm mai greu acum până obținem banii, dar sperăm să ni-i dea. Avem și rate, și facturi, normal”, a spus un angajat al TMK Artrom.

În privința viitorului fabricii, oamenii privesc temători la soarta lor.

„Deocamdată nu știm nimic. Situația, bine nu o vedem. Noi sperăm să meargă bine fabrica”, a mai spus un angajat.

Angajații au continuat activitatea pentru că zeci de alte firme sunt dependente de producția TMK. La Slatina se fabrică țevi din oțel și toată productia ajunge în țări din UE și în SUA. În total, compania are 2.400 de salariați în România, la cele două fabrici din Slatina și Reșița.