Scade vârsta pentru examenul de obținere a PERMISULUI auto, dar cresc semnificativ sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile propuneri europene

Scade vârsta pentru examenul de obținere a PERMISULUI auto, dar cresc semnificativ sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile propuneri europene
Sursa Foto: Pexels/ JESHOOTS.com
Publicat: 12/06/2023, 09:47

Comisia Europeană a elaborat un set de propuneri privind îmbunătățirea siguranței rutiere în întreaga Uniune Europeană, inclusiv reformarea sistemelor de examinare a conducătorilor auto și stabilirea vârstei legale de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani.

Comisia Europeană a anunțat că va iniția o revizuire a directivei actuale privind permisele de conducere adoptată în 2006. Scopul acestei revizuiri este de a îmbunătăți siguranța rutieră în Uniunea Europeană și de a facilita libera circulație a cetățenilor.

În propunerea de directivă se subliniază că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește siguranța rutieră în Uniunea Europeană. Numărul de decese cauzate de accidentele rutiere a înregistrat o scădere considerabilă, de la aproximativ 51.400 în 2001 la aproximativ 19.800 în 2021, ceea ce reprezintă o reducere de 61,5%. Cu toate acestea, se evidențiază faptul că îmbunătățirea siguranței rutiere nu a fost la nivelul dorit și necesar.

Revizuirea directivei privind permisele de conducere vine ca răspuns la această situație și are ca scop întărirea măsurilor și reglementărilor existente pentru a asigura o siguranță sporită pe drumurile europene. Aceasta se va concentra pe identificarea și abordarea lacunelor din sistemul actual, precum și pe adaptarea la noile tehnologii și provocări în materie de mobilitate.

Deja există voci care contestă această propunere

Recent, Islanda a anunțat că nu intenționează să modifice vârsta de obținere a permisului auto pentru a armoniza regulile cu cele ale Uniunii Europene.

Ministrul islandez al Transporturilor susține că, în ultimii ani, au fost făcute modificări substanțiale în sistemul lor, obținând rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea accidentelor în rândul șoferilor tineri. Islanda a menținut limita de vârstă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani și a întărit regulile și lecțiile de conducere, oferind tinerilor toate informațiile necesare pentru a fi șoferi responsabili și conștienți.

„Sunt de părere că am implementat acest lucru foarte bine, menținând limita de vârstă de 17 ani, dar, în același timp, am început să înăsprim și să facem lecțiile de conducere mai profesioniste și mai ambițioase, precum și să avem o educație continuă și să păstrăm informațiile pentru tineri”, a declarat Johannsson.

„Avem o poveste bună de spus, așa că nu cred că există vreun motiv pentru noi să continuăm aceste idei. „, a mai spus el, adăugând că nu vede un motiv special pentru a armoniza regulile între Islanda și alte țări în această privință.

Cu toate acestea, el nu a respins toate propunerile Comisiei, întrucât a salutat prevederile care ar trebui să faciliteze colectarea amenzilor de către guvern atunci când șoferii comit infracțiuni în alte state, potrivit Euractiv.

Sancțiuni drastice pentru șoferii indisciplinați

În același timp, Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi, în vederea impunerii de sancțiuni mai dure în cazul depășirii limitei de viteză și al parcării ilegale.

Din cauza faptului că peste 40% din abaterile rutiere transfrontaliere din Uniunea Europeană nu sunt sancționate, UE dorește introducerea unor reguli mai stricte și îmbunătățirea colaborării între autoritățile din țările membre.

Astfel, în situația în care conducătorii auto săvârșesc abateri grave, aceștia ar putea fi privați de permisele de conducere nu doar în țara în care au fost comise încălcările, ci și în toată Uniunea Europeană.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical