Scriitorul Florin Toma, fost pacient în salonul incendiat de la Spitalul „Matei Balș”: „Caloriferele erau reci. Mi s-a spus că există pericolul incendiului sau al exploziei”

Scriitorul Florin Toma, fost pacient în salonul incendiat de la Spitalul Matei Balș: „Caloriferele erau reci. Mi s-a spus că există pericolul incendiului sau al exploziei”
Publicat: 29/01/2021, 17:01
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Scriitorul Florin Toma, 67 de ani, a fost internat chiar în pavilionul care a luat foc, în urmă cu o lună și a făcut primele declarații despre ce a îndurat în timpul spitalizării. Florin Toma a dezvăluit că a îndurat un frig cumplit, chiar dacă vremea continua să se mențină caldă.

„Am fost internat acum o lună, timp de 21 de zile, Practic de la începutul lunii decembrie, până pe 28. A fost foarte frig. Norocul nostru a fost că a fost a lună decembrie foarte clementă cu momente de primăvară grozavă. Atunci mai puteam deschide și geamurile să ne vină aer”, a spus Florin Toma.

„Mă încălzeam văitându-mă, scriind pe Facebook că îmi este frig, cerând o pătură în plus”

Bărbatul  a fost internat chiar în salonul în care s-a produs tragedia.

„Am fost internat în Pavilionul V, chiar în salonul 63, ală pe care îl vedeți ars, care a devenit celebru. Mă încălzeam văitându-mă, scriind pe Facebook că îmi este frig, cerând o pătură în plus și cerând de la familie de urgență un trening mai călduros. Am fost foarte, foarte dezamăgit pentru lipsa de interes a managementului. Am mai fost întrebat și spun că trebuie făcută o diferență fermă, clară, intre corpul medical, cei care îngrijesc bolnavii, care le schimbă pamperșii și le dau de mâncare și le atârnă perfuzii din zi la orice oră din noapte și cei care administrează. Nu o rugam pe asistentă să facă mai multă căldură. Responsabilitatea era a managerului, care era preocupat de campania electorală. Managerului acelui era preocupat să-și facă reclamă la TV și să ajungă senator”, a mai declarat bărbatul.

„Mi s-a spus că există pericolul incendiului sau al exploziei”

Întrebat dacă a văzut pacienți care foloseau dispozitive de încălzire alternative, fostul pacient a povestit că nu i s-a dat voie.

„Am întrebat la un moment dat dacă este posibil să-mi aducă ceva de acasă și mi-au spus că nu, că se lucrează cu oxigen și există pericolul incendiului sau al exploziei. Autoritățile trebuie să ne scoată din mizerie. Ca un șarpe veninos se întinde lângă noi dezinteresul, cinismul și lipsa de omenie a unui sistem medical”,  a mai spus el.

Toma a declarat, la Realitatea Plus, că că s-a încălzit cu mai multe pături. „Caloriferele erau reci”.

Vă aduceți aminte de câte ori am strigat cu disperare că acolo e frig? Devenisem antologic și supărător. Iar azi, mă…

Posted by Florin Toma on Thursday, January 28, 2021

Alte mărturii indică faptul că se foloseau aparate de încălzit suplimentare, deși regulile din încăperile medicale unde se administrează oxigen interzic acest lucru.

Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului de umor „Divertis”, se afla internat la etajul 2 al pavilionului de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” care a luat foc vineri dimineața.

Grecu este internat în spital de peste două săptămâni, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, acesta necesitând tratament cu oxigen, informează Libertatea.

Adrian Gâtlan, reprezentantul Termoenergetica, și fostul manager al Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, au susținut că nu au existat probleme cu căldura. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și primarul Capitalei, Nicușor Dan, au transmis că nu aveau informații despre posibilele probleme de furnizare a agentului termic la spitalul în care, în această dimineață, a avut loc un incendiu.

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la un salon de la parterul Spitalului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală. Potrivit ISU București Ilfov, bilanțul inițial este de cinci morți. Peste 120 de pacienți, dintre care mulți infectați cu noul coronavirus, au fost evacuați și urmează să fie transportați la alte spitale. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a confirmat în cadrul ediției de vineri, 29 ianuarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, faptul că bilanțul morților a urcat la 5!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului