GÂNDUL LIVE. Traian Berbeceanu, despre incendiul de la „Matei Balș”: Avem cinci morți. Bilanțul este trist / În privința încălzirii, eu am aflat că nu au existat probleme

Publicat: 29/01/2021, 12:05
Actualizat: 29/01/2021, 16:43

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, a confirmat, la GÂNDUL LIVE, că incendiul devastator de la Institutul „Matei Balș” s-a soldat cu cinci morți, ultima victimă fiind găsită ulterior în baia unității. Acesta a mai declarat că pavilionul care a luat foc era recent modernizat și, din cunoștințele sale, nu au existat probleme cu căldura, cel puțin în ultima săptămână.

„Așa cum a apărut și în spațiul public, din păcate cu ocazia CFL (cercetare la fața locului), colegii au identificat o nouă persoană decedată, în interiorul Pavilionul 5 de la „Matei Balș”. Persoana nu a fost găsită la evacuarea pavilionului.

Nu pot să fac aprecieri. Am înțeles că victima a fost găsită într-o baie a pavilionului. Cert e că avem cinci victime și bilanțul e extrem de trist.

„Am aflat că nu au fost probleme cu căldura”

A fost fum, au fost foarte multe persoane de evacuat.

Așa cum ați precizat, am discutat acolo cu direcțiunea institutului și într-adevăr pavilionul respectiv e recent renovat la standarde ridicate, drept dovadă odată cu izbucnirea incendiului au fost declanșate sistemele care au întrerupt alimentarea cu oxigen.

În privința încălzirii, am aflat că nu au existat probleme de căldură. Pavilionul era izolat termic, am discutat cu N. Dan, cei de la Termoenergetica i-au confirmat că cel puțin în ultima săptămână agentul termic a fost livrat în parametri.

Personal, știu că dacă existau probleme cu agentul termic, unitatea medicală ar fi anunțat primăria, Termoenergetica. Pe de altă parte, dacă rețeaua electrică a fost suprasolicitată, cred că trebuiau luate măsuri la nivelul spitalului.

Am înțeles că a fost un control la sfârșitul lunii noiembrie. Așteptăm controalele la nivelul Corpului de Control, de ce nu controlul intern al celor de la „Matei Balș”. Până atunci nu fac supoziții.

„Trebuie să construim spitale de la zero”

Vă dau perfectă dreptate. Ca și cetățean, în mod categoric sunt nemulțumit și aș dori un sistem de sănătate mult mai bun, mai performant. Am încredere că vom avea, așa cum bine știți… Trebuie să construim spitale de la zero, noi și adaptate noilor cerințe. Până atunci le folosim pe astea. Trebuie să le folosim cu responsabilitate. Institutul Matei Balș e una din unitățile unde am fost de mai multe ori cu pandemia, am găsit un personal medical extrem de dedicat, fac lucruri deosebite cu resurse extrem de puține și de limitate.

Se făcea referire la o perioadă anterioară, de acum 10 zile, când au fost probleme cu căldura. (n.r., referitor la declarația rudei unui pacient, care a dus o aerotermă la spital).

Aștept rezultatul. Sosise echipa de la Omoruri, cu procurorii, criminaliștii. CFL e în plină desfășurare, împreună cu specialiștii IGSU vor stabili cauza incendiului.”, a declarat Traian Berbeceanu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase