Se deschid hotelurile și restaurantele de Paște în Grecia? Ministrul Năsui anunță ridicarea restricțiilor, autoritățile elene încă nu au ridicat lockdown-ul

Se deschid hotelurile și restaurantele de Paște în Grecia? Ministrul Năsui anunță ridicarea restricțiilor, autoritățile elene încă nu au ridicat lockdown-ul
Publicat: 12/04/2021, 19:15
Actualizat: 12/04/2021, 20:25

Grecia este în lockdown de la începutul lunii noiembrie a anului trecut și autoritățile elene nu au stabilit încă o dată la care măsurile restrictive luate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 să fie ridicate. Singura mențiune pe care au făcut-o autoritățile este că vor lua în calcul o astfel de măsură doar în cazul în care va scădea numărul infectărilor cu noul coronavirus.

Grecia a ajuns luni la 295.480 de cazuri de COVID-19 și are 8.885 de decese de la începutul pandemiei.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, spune însă că, începând din 16 aprilie, se va redeschide turismul în Grecia pentru români, anunț pe care l-a făcut după ce a discutat cu ambasadoarea Greciei în România, Sofia Grammata.

„Sunt două aspecte importante, în primul rând, mersul în Grecia și apoi, revenirea în România. În ambele trebuie să prevenim riscul de a sta în carantină 14 zile. Pentru a merge în Grecia – am vorbit chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România -, este nevoie de două aspecte. În primul rând, acel document numit PLF (Passenger Locator Form) la ei, care este în vigoare acum și, suplimentar și la alegere, fie certificatul de vaccinare, fie cu test PCR negativ”, a spus ministrul Claudiu Năsui, pentru GÂNDUL.

Pentru ca românii să nu fie carantinați la întoarcerea din Grecia, sunt două posibilități, a precizat ministrul.

”Dacă Grecia nu este pe lista galbenă a CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență), nu este necesară carantinarea turistului, iar dacă este pe lista galbenă, aici turistul poate prezenta certificatul de vaccinare la intrare în România, prin care să arate că au trecut cel puțin zece zile de la rapel, sau o dovadă că a avut boala COVID-19 în ultimele 90 de zile, și lucrul acesta poate fi dovedit cu certificat medical sau cu test pozitiv de anticoropi”, a adăugat ministrul.

Claudiu Năsui nu a spus însă dacă are informații că autoritățile elene vor renunța la lockdown până de Paște, pe 2 mai.

Românii și-au făcut rezervări de Paște în Grecia

Traian Bădulescu, consultant în turism și specialist de comunicare la Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), a declarat pentru GÂNDUL.RO că mulți români și-au făcut rezervări pentru a merge de Paște în Grecia, deși nu se știe încă sigur când iese Grecia din lockdown.

Se poate orice schimba până atunci. Dacă va crește mult rata infectării într-o anumită țară, turiștii cel mai probabil vor fi reprogramați să călătorească pentru o altă dată”, spune consultantul în turism.

Turiștii vor fi primiți, doar că vor avea acces la restaurantele din hoteluri. Aceștia nu vor putea merge la taverne sau restaurante deoarece acestea nu sunt deschise. Fiecare turist își va putea comanda sau în regim takeaway, ca și la noi, sau să-și cumpere din magazine. Turiștii, de asemenea, trebuie să-și completeze un formular la intrare în țară. Românii nu vor merge mai devreme de Paște. Sunt rezervări, în schimb, pentru perioade de Paște. Nici nu le-aș recomanda să meargă mai devreme de Paște. Sunt sigur că guvernul elen va avea grijă de turiștii români”, a explicat Traian Bădulescu.

Românii, cei mai căutați turiști în Grecia

Consultantul în turism a mai spus că a avut discuții cu proprietarii unor hoteleluri din Grecia și că aceștia sunt pregătiți să-i primească pe români de Paște.

„Proprietarii hotelurilor sunt optimiști că după 1 iulie se va deschide, overall, sezonul, iar mai devreme, vor veni din țările vecine. Românii sunt la mare căutare în Grecia și încearcă să le ofere anumite condiții. În Grecia, în perioada sărbătorilor de Paște, turiștii români vor fi primiți în baza unui test PCR COVID negativ sau în baza certificatului de vaccinare. Trebuie să așteptăm și decizia oficială a autorițăților elene ”, a adăugat Traian Bădulescu.

Ce restricții sunt acum în Grecia

  • Toate persoanele care intră pe teritoriul Greciei sunt supuse măsurii de autoizolare la domiciliu/reședință, pentru o perioadă de 7 zile.
  • Persoanele care merg acum în Grecia pentru mai puțin de 7 zile, trebuie să rămână în autoizolare în toată acestă perioadă.
  • Părăsirea domiciliului se face cu transmiterea prealabilă a unui mesaj SMS, la numărul de telefon 13033, doar pentru aprovizionare de la supermarket (un interval de timp de maximum 2 ore), deplasare la bancă, asistența la domiciliu a persoanelor vârstnice sau pentru exerciții fizice.
  • Deplasarea este permisă numai pe jos sau cu bicicleta și numai în perimetrul reședinței, fiind interzisă circulația cu autoturismul sau cu motocicleta.
  • Este interzisă circulația între județe (cu excepția situațiilor de urgență).
  • Este interzisă circulația pe timp de noapte, între orele 18.00 și 05.00, în zile lucrătoare, și între orele 19.00 și 06.00, în weekend, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale.
  • Supermarketurile, farmaciile, spitalele și centrele de prim ajutor funcționează în baza unui program special, care este actualizat în permanență.
  • Toate unitățile de învățământ sunt închise.
  • Din 20 martie s-au redeschis saloanele de frizerie, manichiură, siturile arheologice și lăcașurile de cult.

Cum poți intra acum în Grecia

  • Sunt admise deplasările pentru călătorii esențiale, fiind excluse călătoriile turistice sau pentru vizite.
  • La intrarea în țară, este obligatorie prezentarea unui test molecular tip PCR, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.
  • Certificatul cu rezultatul negativ al testării, redactat în limba engleză, trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau cărții de identitate a persoanei testate.
  • Se poate intra în Grecia și cu rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuată în punctul de trecere a frontierei terestre, de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY).
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York