Sebastian Burduja, anunț important de la Washington: „ELCEN a semnat un acord privind energia geotermală pentru termoficarea Bucureştiului”

Sebastian Burduja, anunț important de la Washington: ELCEN a semnat un acord privind energia geotermală pentru termoficarea Bucureştiului
Publicat: 07/02/2024, 18:28
Actualizat: 07/02/2024, 19:24

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat miercuri că secretarul Energiei al Statelor Unite ale Americii i-a transmis un mesaj clar şi anume că SUA se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare pentru întreaga regiune, iar sprijinul SUA se concretizează prin accelerarea programului nuclear civil românesc. 

În plus, directorul General al ELCEN, Claudiu Creţu, a semnat la Washington un acord pentru realizarea studiului de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureştiului, cu sprijinul DOE, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”În proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, două companii americane de prestigiu, Fluor şi Sargent & Lundy, sunt în prima linie. La Doiceşti continuăm proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, contând pe implicarea totală a Departamentului pentru Energie (DOE).

Ne-am reunit şi cu conducerile celor trei companii, iar concluzia este una singură: accelerăm împreună. Reuşita României va fi şi reuşita Americii, iar NuclearElectrica va juca rolul de lider pentru dezvoltarea unor proiecte similare în toată Europa Centrală şi de Est”, a subliniat ministrul.

„Un vis mai vechi de-al nostru se împlineşte prin aceste eforturi”

Potrivit lui Burduja, alte subiecte pe agenda bilaterală au inclus energia eoliană offshore, repornirea producţiei de apă grea şi energia geotermală.

”Concret, Directorul General ELCEN, Claudiu Creţu, a semnat la Washington un acord pentru realizarea studiului de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureştiului, cu sprijinul DOE. Un vis mai vechi de-al nostru se împlineşte prin aceste eforturi: aer mai curat şi facturi mai mici la întreţinere pentru bucureşteni – fapte, nu vorbe”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei a mai arătat că ”turul de forţă a continuat la Capitoliu, prin întâlniri bilaterale cu peste 15 membri ai Congresului, între care: French Hill (Arkansas), Chuck Fleischmann (Tennessee), Pat Fallon (Texas), Mike Turner (Ohio), John Garamendi (California), Brandon Williams (New York), Joe Wilson (South Carolina), Sen. Steve Daines (Montana), Sen. Joe Manchin (West Virginia), Sen. Todd Young(Indiana), adăugând că sprijinul lor este vital în asigurarea finanţărilor pentru proiectele energetice din România.

”Relaţia România-SUA este la un nivel fără precedent. Mulţumesc Ambasadorului Andrei Muraru şi echipei Ambasadei, dar şi colegilor din Ministerul Energiei şi NuclearElectrica, pentru că au făcut posibile toate aceste succese. Am conştiinţa că împreună reprezentăm cu cinste România”, a menţionat Burduja.

„America se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare”

”În Capitala Americii, România este respectată, iar energia este pe buzele tuturor. Proiectele comune înseamnă prosperitate, locuri de muncă şi energie sigură şi competitivă. Omologul meu, Jennifer Granholm, Secretarul Energiei al Statelor Unite ale Americii, mi-a transmis un mesaj clar: America se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare pentru întreaga regiune.

Doamna Secretar Granholm a acceptat invitaţia noastră şi va fi la Bucureşti în iulie, alături de miniştri ai energiei din întreaga regiune, pentru un eveniment la nivel înalt. România e lider în sectorul energetic şi trebuie să se comporte ca atare”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Rețetă tradițională de plachie de crap. Nu durează mult să faci un pește sănătos și...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...