Sebastian Burduja, anunț important de la Washington: „ELCEN a semnat un acord privind energia geotermală pentru termoficarea Bucureştiului”

Sebastian Burduja, anunț important de la Washington: ELCEN a semnat un acord privind energia geotermală pentru termoficarea Bucureştiului
Publicat: 07/02/2024, 18:28
Actualizat: 07/02/2024, 19:24

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat miercuri că secretarul Energiei al Statelor Unite ale Americii i-a transmis un mesaj clar şi anume că SUA se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare pentru întreaga regiune, iar sprijinul SUA se concretizează prin accelerarea programului nuclear civil românesc. 

În plus, directorul General al ELCEN, Claudiu Creţu, a semnat la Washington un acord pentru realizarea studiului de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureştiului, cu sprijinul DOE, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”În proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, două companii americane de prestigiu, Fluor şi Sargent & Lundy, sunt în prima linie. La Doiceşti continuăm proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, contând pe implicarea totală a Departamentului pentru Energie (DOE).

Ne-am reunit şi cu conducerile celor trei companii, iar concluzia este una singură: accelerăm împreună. Reuşita României va fi şi reuşita Americii, iar NuclearElectrica va juca rolul de lider pentru dezvoltarea unor proiecte similare în toată Europa Centrală şi de Est”, a subliniat ministrul.

„Un vis mai vechi de-al nostru se împlineşte prin aceste eforturi”

Potrivit lui Burduja, alte subiecte pe agenda bilaterală au inclus energia eoliană offshore, repornirea producţiei de apă grea şi energia geotermală.

”Concret, Directorul General ELCEN, Claudiu Creţu, a semnat la Washington un acord pentru realizarea studiului de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureştiului, cu sprijinul DOE. Un vis mai vechi de-al nostru se împlineşte prin aceste eforturi: aer mai curat şi facturi mai mici la întreţinere pentru bucureşteni – fapte, nu vorbe”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei a mai arătat că ”turul de forţă a continuat la Capitoliu, prin întâlniri bilaterale cu peste 15 membri ai Congresului, între care: French Hill (Arkansas), Chuck Fleischmann (Tennessee), Pat Fallon (Texas), Mike Turner (Ohio), John Garamendi (California), Brandon Williams (New York), Joe Wilson (South Carolina), Sen. Steve Daines (Montana), Sen. Joe Manchin (West Virginia), Sen. Todd Young(Indiana), adăugând că sprijinul lor este vital în asigurarea finanţărilor pentru proiectele energetice din România.

”Relaţia România-SUA este la un nivel fără precedent. Mulţumesc Ambasadorului Andrei Muraru şi echipei Ambasadei, dar şi colegilor din Ministerul Energiei şi NuclearElectrica, pentru că au făcut posibile toate aceste succese. Am conştiinţa că împreună reprezentăm cu cinste România”, a menţionat Burduja.

„America se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare”

”În Capitala Americii, România este respectată, iar energia este pe buzele tuturor. Proiectele comune înseamnă prosperitate, locuri de muncă şi energie sigură şi competitivă. Omologul meu, Jennifer Granholm, Secretarul Energiei al Statelor Unite ale Americii, mi-a transmis un mesaj clar: America se bazează pe România ca pilon de stabilitate şi dezvoltare pentru întreaga regiune.

Doamna Secretar Granholm a acceptat invitaţia noastră şi va fi la Bucureşti în iulie, alături de miniştri ai energiei din întreaga regiune, pentru un eveniment la nivel înalt. România e lider în sectorul energetic şi trebuie să se comporte ca atare”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Maghiarii, umiliți total chiar în România. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: Ne-a atacat...
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O furtună văzută din spațiu arată ca „o meduză uriașă”. Cum este explicat fenomenul rar?
×