Sebastian Burduja, după adoptarea ordonanței privind înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior: ”Un vis împlinit, o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară”

Sebastian Burduja, după adoptarea ordonanței privind înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior: ”Un vis împlinit, o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Publicat: 28/10/2022, 18:06
Actualizat: 28/10/2022, 18:07

Sebastian Burduja – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – a anunțat, vineri, că Guvernul României a adoptat ordonanța privitoare la înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior.

Considerând că este vorba despre ”un vis devenit realitate”, Sebastian Burduja a explicat că această ”entitate de sine stătătoare” – aflată în coordonarea direct a premierului României – va promova România la nivel global și este destinată a convinge  investitorii străini să aleagă țara noastră.

”De astăzi, acest vis este realitate: Guvernul a adoptat ordonanța privitoare la înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior. Pe scurt, o entitate de sine stătătoare, în coordonarea directă a Premierului, deci învestită cu putere și legitimitate, entitate care să promoveze România la nivel global și să convingă investitori străini să ne aleagă. O instituție așa cum există în toate țările dezvoltate. Un proiect liberal, pro-business.

Decizia de astăzi este rezultatul a multe nopți nedormite. Spre finalul anului trecut, într-o sesiune de brainstorming despre ce putem face bine pentru țară din Parlament, am dezbătut ideea agenției. Până la urmă, nu este pe deplin nouă. România a mai încercat, cunoscătorii știu asta. Totuși, am constatat că o asemenea Agenție, fie că s-a numit ARIS sau Invest Romania (rămasă cu o mână de oameni în ultimii ani), are nevoie de stabilitate și predictibilitate ca să reziste, să funcționeze și să construiască. Așa că am început să lucrăm la un proiect de lege ambițios”, notează Sebastian Burduja

Astăzi este printre cele mai bune zile de când m-am întors în România. Am de mult o idee fixă despre cum putem să atragem investiții din toată lumea și să-i susținem pe antreprenorii români care investesc pe alte piețe. Instrumentul e simplu, l-am văzut la treabă în experiența multor state deștepte: o agenție de investiții, care să știe să pună covorul roșu pentru investitori și să deschidă uși pentru capitalul românesc

Sebastian Burduja

”Am alocat mult timp și energie documentării, pentru că subiectul este vital”

Potrivit lui Sebastian Burduja, proiectul legislativ i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă în primăvara acestui an și a fost gestionat de o ”super-echipă”.

Această inițiativă, a mai precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a beneficiat și de sprijinul mediului privat din România și reprezintă o nouă etapă din ”saltul cuantic pentru țară”.

I-am prezentat Premierului Nicolae Ionel Ciucă acest proiect legislativ în primăvara acestui an. Sprijinul său deplin și constant a însemnat preluarea acestei inițiative în coordonare și cooptarea mea în echipă, în calitate de consilier onorific. La scurt timp, am preluat portofoliul MCID, iar proiectul a fost gestionat de super-echipa premierului: Mircea Abrudean, George Agafiței, Ciprian Hojda, Mihnea Drumea și alți oameni minunați.

”Împreună cu colegii mei Andrei Popa, Diana Crețu și Alexandru Popescu (mulțumiri speciale pentru Alex, motorul principal din spatele acestui efort), am reușit să scriem o notă de fundamentare de câteva sute de pagini comparabilă, au spus unii, cu o lucrare de doctorat. Am alocat mult timp și energie documentării, pentru că subiectul este vital. Am avut call-uri și întâlniri de lucru cu AmCham Romania, Consiliul Investitorilor Străini – FIC, agenții similare din țări care deja funcționează (Cehia, Irlanda etc.)”

Țin să menționez că inițiativa a fost activ susținută de întreg mediul privat (AOAR, CDR, FIC, CCIR și mulți alții) și le mulțumesc mult celor care au pus umărul. Știu ei cine sunt. E o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară, pentru a da noi tonul pentru alte state, nu de a fi mereu în spatele lor. Este ceea ce trebuie să facem, pe măsura oamenilor valoroși pe care Romania e norocoasă să îi aibă. Înainte, împreună”, mai scrie Sebastian Burduja pe pagina sa de socializare.

La nivel personal, înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior este un vis împlinit, dar mai important este potențialul pe care acest instrument îl are pentru toți românii: investiții strategice, locuri de muncă mai bine plătite, valoare adăugată în economie, inovare și productivitate pentru o creștere economică pe termen lung a României

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...