EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a II-a. Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I + Ceasul de birou al Reginei Maria au declanșat ”lupta” între colecționari

Publicat: 27/10/2022, 11:57
Actualizat: 27/10/2022, 17:50

A doua etapă a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic”, a reprezentat o nouă provocare pentru colecționari și pentru iubitorii de istorie. ”Vedetele” serii de marți – 26 octombrie 2022 – au fost butonii din aur și platină, încrustați cu diamante care au aparținut Regelui Carol I, ceasul de birou al Reginei Maria și geanta ”Hermes” în care Regele Ferdinand păstra decorațiile, colanele și bijuteriile. O altă surpriză a licitației a fost căciula de paradă a generalului Nerone Popescu.

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat” – desfășurată în trei etape, pe 24, 26 și 27 octombrie, de la ora 19:00 – s-a transformat într-o veritabilă provocare, nu numai pentru cei care iubesc istoria și doresc să colecționeze ”fragmente” valoroase ale trecutului României, dar și pentru oameni de cultură, istorici și instituții ale statului.

Gândul a prezentat informații în exclusivitate despre prima etapă a acestei licitații impresionante, prima etapă constituind un punct de reper incontestabil, iar cea de-a doua oferind noi ”provocări” tuturor celor care au participat.

Partea întâi a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” a oferit o surpriză de proporții, fiind adjudecate copia oficială a Convenției de la Paris, din anul 1958 – temelia formării statului român modern -, dar și fotografia originală a lui Avram Iancu, ”Crăișorul Munților”, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. (Toate detaliile AICI).

Cu doar câteva zile înainte de prima etapă a acestei licitații, Cezar Florea – directorul Casei de Licitații ”Historic” – a fost invitat în podcastul ”ALTCEVA cu Adrian Artene”, oferind primele informații, în exclusivitate, despre documentele și obiectele excepționale care urmau a fi prezentate colecționarilor.

Gândul prezintă informații în exclusivitate despre etapa a doua a Licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic”, colecționarii având privilegiul de a-și adjudeca alte obiecte cu o valoare istorică impresionantă.

Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I – 15.200 €

Butonii din aur și platină încrustați cu diamante ai Regelui Carol I, cu monograma suveranului, au avut ca preț de pornire suma de 7.000 €, fiind adjudecați pentru 15.200 € (incluzând taxele).

Este vorba despre o pereche de butoni cu monograma Regelui Carol I, aceasta fiind înconjurată de o bordură decorată cu frunze de lauri și șase diamante.

Sistemul de prindere este încrustat cu șase diamante, iar butonii sunt păstrați în cutia originală din piele vișinie.

Butonii sunt o comandă specială făcută pentru Regele Carol I al României, în perioada anilor 1900, au venit direct în cutia lor originală. Erau de mari dimensiuni, cu diamante de peste 2 carate. Este genul de piese personale ale Regelui Carol I și pot spune că nici noi și nici alți colegi ai noștri nu am vândut vreodată ceva atât de prețios aparținând Regelui Carol I”, a precizat Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru Gândul.

.

Butonii din aur, platină și diamant ai Regelui Carol I

Ceasul de birou al Reginei Maria – 9.600 €

Ceasul de birou, Art deco, care a aparținut reginei Maria – din argint și diamante cu monograma reginei Maria, atelier Louis Kuppenheim, 1920-1930 – a avut ca preț de pornire suma de 3.000 €, fiind adjudecat pentru suma de 9.600 € (incluzând taxele).

Ceasul mecanic de birou realizat din argint aurit marcat 900, decorat cu email albastru, are un mecanism 8 Tage (funcționează 8 zile cu o singură armare).

Ceasul, de formă rotundă, este așezat pe un soclu/piedestal pe care este aplicată monograma Reginei Maria, care are încrustate cinci diamante. Ceasul este funcțional și poartă marca atelierului Louis Kuppenheim, furnizor al mai multor case regale europene.

În mod sigur, acest ceas s-a aflat pe biroul Reginei Maria, este o piesă cu totul specială, valoarea sa istorică fiind indiscutabilă. Ceasul, din argint masiv, a fost realizat tot pe comandă, pentru Regina Maria, de un adevărat artizan al secolului XX”, spune directorul Casei de Licitații ”Historic”.

Ceasul de birou al Reginei Maria

Geanta ”Hermes” a Regelui Ferdinand – 8.500 €

Servieta de bijuterii și decorații a regelui Ferdinand I, marca ”Hermes”, este o piesă extrem de rară, iar prețul de pornire a fost de 5.000 €. Această geantă cu o mare valoare istorică a fost adjudecată pentru suma de 8.500 € (incluzând taxele).

În interiorul acestei serviete se poate observa monograma suveranului. Servieta prezintă trei compartimente de depozitare, care, la rândul lor, sunt distribuite în subcompartimente, îmbrăcate în interior cu catifea maro. Pielea maro de la exterior este completată de detaliile metalice aurii.

Geanta și portofelele Hermes au fost o comandă specială făcută de Regele Ferdinand, în jurul anului 1920. Atunci era la mare modă genul acesta de genți de bijuterii. Capetele încoronate și personalitățile din vremea respectivă, având foarte multe decorații și foarte multe bijuterii pe care, într-un fel sau altul, erau obligați să le poarte, comandau astfel de genți. Și la vremea aceea, Hermes era una dintre cele mai renumite firme din lume.

Gențile erau personalizate, așa cum este și această geantă a Regelui Ferdinand. Și geanta și portofelele au fost personalizate cu monograme din aur masiv”, explică Cezar Florea.

Geanta ”Hermes” a Regelui Ferdinand

Căciula de paradă a generalului Nerone Popescu – 6.000 €

Căciula de paradă a generalului Nerone Popescu a reprezentat o mare surpriză a serii. A avut ca preț de pornire suma de 1.000 €, dar a fost adjudecată pentru… 6.000 € (incluzând taxele).

Această căciulă este confecționată din blană, iar pe calotă și în partea stângă este atașat un material vișiniu din catifea. În partea din față se păstrează emblema regelui Ferdinand I, realizată din material auriu. Deasupra acesteia se află un buton auriu. De jur împrejur se păstrează un șnur auriu. Aceasta are prinderile de sub bărbie din piele neagră și metal sub formă de solzi. Căciula de paradă a fost realizată în atelierul ”Adolf Sniller”.

Căciula de paradă a generalului Nerone Popescu

În această licitație au fost mai multe loturi care au venit din colecția familiei Nerone Popescu. Mantoul de cavalerie de paradă, împreună cu sabia, cu o căciulă și o caschetă de militar, cizme, actele, documentele și geanta generalului Nerone Popescu au fost împărțite în mai multe loturi.

Toate s-au vândut extraordinar de bine, dar căciula de blană a stabilit un record, din punctul meu de vedere, pe piața românească. Nu cred că s-a mai vândut niciodată, cu 6.000 de euro, un astfel de obiect, o căciulă de general.

Fiind făcute din blană, s-au mai păstrat foarte, foarte puține astfel de căciuli, iar colecționarii își doresc astfel de lucruri cât mai rare. Aici a fost un caz special, dar căciula purtată de generalul Nerone Popescu a fost păstrată de familie, optzeci și ceva de ani, în cutia ei originală. O cutie din piele care a fost închisă ermetic. S-a păstrat într-o condiție fantastică.

Muzeul Național Militar are unele căciuli de acest gen, nu foarte multe, dar nu atât de bine întreținute cum este aceasta. Generalul Nerone Popescu a participat la ambele războaie mondiale și a fost comandantul Școlii Militare «Ferdinand I» de la Chișinău, atunci când Basarabia era ținut românesc”, a mai precizat, în exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic”.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine e Mihaela, fata de 24 de ani care s-a aruncat de la etajul 15!...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile...
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?