EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a III-a. 11 albume cu 4.374 de fotografii aparținând Reginei Maria, adjudecate pentru o sumă record: ”Lucrurile colecționabile devin prețioase și în România!”

Personalitatea Reginei Maria a marcat profund istoria modernă a României – atât pe timp de pace, cât și pe timp de război – devenind, alături de Rege, armată, popor, politicieni și diplomați, unul din actorii care au contribuit la realizarea visului național, România Mare. Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” și desfășurată în trei etape, a oferit colecționarilor privilegiul de a licita pentru documente și obiecte cu o importantă valoare istorică, iar printre acestea s-au aflat 11 albume cu fotografii care au aparținut Reginei Maria, dar și un tablou care o înfățișează, semnat de pictorul Ipolit Strâmbu.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea – directorul Casei de Licitații ”Historic” – a dezvăluit că valoarea totală a celei de-a treia etape a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, care s-a desfășurat joi, 27 octombrie, a fost de 192.384 €.

  • Prima etapă a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” – 24 octombrie – a oferit o surpriză de proporții, fiind adjudecate copia oficială a Convenției de la Paris, din anul 1958 – temelia formării statului român modern -, dar și fotografia originală a lui Avram Iancu, ”Crăișorul Munților”, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. (Toate detaliile AICI).
  • A doua etapă a acestei licitații – 26 octombrie – a avut în prim-plan butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I, dar și ceasul de birou din argint aurit, în perfectă stare de funcționare, care a aparținut Reginei Maria (Toate detaliile AICI).

Cezar Florea – directorul Casei de Licitații ”Historic” – a fost invitat în podcastul ”ALTCEVA cu Adrian Artene”, dezvăluind, cu doar câteva zile înainte de această licitație, desfășurată în trei etape, primele informații, în exclusivitate, despre documentele și obiectele excepționale care urmau a fi prezentate colecționarilor.

11 albume fotografice (4.374 de fotografii) aparținând Reginei Maria

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a III-a – organizată de ”Historic” pe data de 27 octombrie – a propus colecționarilor, printre alte documente de o mare valoare istorică, 11 albume fotografice a câte 50 de pagini fiecare, aparținând Reginei Maria, prețul de pornire al licitației fiind de 50.000 €.

Albumele – adjudecate pentru suma-record de 60.000 € (incluzând și taxele) – conțin 4.374 fotografii, cărți poștale fotografice și fotografii de epocă care o înfățișează pe Regină în diferite ipostaze – costumată, călărind, din copilărie, până la maturitate, alături de membrii familiei regale, militari și alte personalități ale vremii.

”Cele 11 albume sunt îmbrăcate în piele pictată manual, cu câte o floare, crini, maci, trandafiri, ciulini, lalele, narcise, iriși și crizanteme. Într-adevăr, ne așteptam ca aceste 11 albume aparținând Reginei Maria să atingă o cotă mai mare, dar suntem foarte mulțumiți de modul în care a decurs licitația. Pentru situația economică actuală a României, mi se pare un preț extraordinar de bun. Toate aceste trei etape ale licitației au fost un succes pentru noi.

Nici noi, nici colegii noștri n-am mai făcut licitații de obiecte colecționabile în care să ajungem la asemenea cote. Au fost, într-adevăr și foarte multe fotografii ale Reginei Maria, peste 4.000, nici măcar o instituție publică nu are atâtea”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, directorul ”Historic”.

”Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Maria – simțind că rolul său de regină este limitat – s-a dovedit a fi un actor inepuizabil atât în probleme interne ale statului, cât și în cele externe, odată cu Conferința de Pace de la Paris, devenind un abil actor diplomatic, de o subtilitate admirabilă. Așa cum amintește istoricul Nicolae Iorga, «regina Maria va rămâne, mai presus de marile ei însușiri și strălucitele ei talente, ca însăși voința neînfrântă care a smuls împrejurărilor vitrege îndeplinirea unității naționale»”.

”Historic”

11 albume fotografice (4.374 de fotografii) aparținând Reginei Maria

Portretul Regina Maria, semnat Ipolit Strâmbu – 24.000 €

Portretul Reginei Maria – ulei pe carton -, semnat de pictorul Ipolit Strâmbu, a avut ca preț de pornire suma de 10.000 €, fiind adjudecat pentru 24.000 €.

Portretul o înfățișează pe Regina Maria așezată la măsuța de lucru, citind dintr-o carte, și este semnat dreapta jos, cu maro, ”Strâmbu”, fiind înrămat în rama originală de lemn.

”Acest tablou s-a ridicat foarte mult, în timpul licitației, dacă ținem cont că a pornit de la 10.000 €, fiind o surpriză incontestabilă. S-a dus la peste 20.000 €, adică valoarea s-a dublat.

Este foarte important faptul că lucrurile colecționabile încep să devină prețioase și în România. Atâta timp cât nu se tranzacționează, prețurile vor rămâne jos. Este mare păcat dacă astfel de obiecte, parte integrantă a culturii românești, nu sunt valorificate și scoase în evidență.

Ani de-a rândul s-au vândut obiecte valoroase pe niște prețuri derizorii. Deși suntem în Comunitatea Europeană, noi avem prețurile la nici măcar 10% din ceea ce se tranzacționează în toată Europa. Prin aceste licitații reușim, totuși, să ne apropiem de o cotă civilizată, i-aș spune, pentru o țară civilizată”, mai spune Cezar Florea.

Regina Maria, ulei pe carton semnat de Ipolit Sârbu

Ode to Roumania by H. M. Queen Marie of Roumania – 1923, exemplar numerotat, cu semnătura Reginei Maria – 9.600 €

Volumul Queen Marie of Roumania, Ode to Roumania (58 heliogravuri și o cromolitografie) – preț de pornire 7.500 € – are, chiar în deschidere, semnătura olografă a Reginei Maria a României.

Volumul a fost editat și tipărit la Paris, sub direcția Mariei Ionescu.

În cadrul volumului – adjudecat pentru suma de 9.600 € (incluzând taxele) – au publicat texte Regina Maria a României, Take Ionescu, Nicolae Iorga și  Maria Ionescu, iar volumul face parte din seria „The Royal Edition” tipărit pe hârtie de înaltă calitate într-o serie de 50 de exemplare în engleză, special realizate pentru America, fiecare dintre acestea purtând autograful Reginei Maria a României. Exemplarul de față poartă numărul 30.

Ode to Roumania by H. M. Queen Marie of Roumania – 1923, exemplar numerotat, cu semnătura Reginei Maria

Volumul este îmbrăcat în catifea albastră, fiind decorat cu aplicații metalice traforate. În centrul copertei principale întâlnim o plachetă metalică inscripționată La Romanies, surmontată de două lebede și susținută de tenant sub forma unui grifon, în jurul cărora se desfășoară un vrej meandric, toate aceste motive fiind încadrate de un chenar octogonal, decorat cu fleur de lis, a precizat Cezar Florea.

Semnătura Reginei Maria, în deschiderea volumului Ode to Roumania

Ceas de buzunar marca Ami Sandoz & Fils realizat pentru Carol al II-lea, 8 iunie 1935 – 7.300 €

În cadrul licitației ”Istoria Românilor între Principate și Regat” a fost prezentat și ceasul de buzunar – marca Ami Sandoz & Fils – realizat pentru Carol al II-lea, 8 iunie 1935, prețul de pornire fiind de 1.000 €.

Ceasul a fost adjudecat pentru suma de 7.300 € (incluzând taxele).

Ceasul de buzunar marca Ami Sandoz & Fils, realizat pentru Carol al II-lea, aflat într-o stare de conservare foarte bună, a fost făcut la comandă de A. I. Herscovici. Este vorba despre două piese. Una dintre ele reprezintă ceasul efectiv, pe care se regăsesc inscripționate marca Ami Sandoz & Fils și numărul No. 25775 (mecanism de ceas, din aur, ce a fost fabricat în 1840).

Cea de-a două piesă aparține aversului medaliei «Amintirea Regelui Carol al II-lea», reprezentând efigia regelui Carol al II-lea, întors spre dreapta. Pe interiorul celei de-a doua piese regăsim următoarea inscripție «8 iunie 1935. Inv. et Fec. A. I. Herscovici». Conform inscripției, acesta a fost realizat la comandă cu ocazia împlinirii a 5 ani de la Restaurația Regelui Carol al II-lea. În partea superioară a ceasului regăsim același sistem de prindere precum cel al medaliei, respectiv o coroană regală prin care trece un inel.

Cadranul ceasului este înconjurat în stânga de o cunună de lauri, iar în dreapta de o cunună de stejar, și se păstrează într-o cutie albastră din piele, cu interior din catifea, pe care este aplicată monograma aurită a Regelui Carol al II-lea”, explică directorul Casei de Licitații ”Historic”.

Ceas de buzunar marca Ami Sandoz & Fils realizat pentru Carol al II-lea, 8 iunie 1935 – 7.300 €

Decorația ”Crucea de Aur” – 10.500 €

O altă piesă cu o mare valoare istorică, Decorația ”Crucea de Aur” – extrem de rară, a fost confecționată sub forma unei cruci cu brațele egale peste care a fost aplicat cifrul încoronat al Regelui Carol al II-lea, al cărui indicativ ”II” a fost realizat din email.

Prețul de pornire a fost de 5.000 €, iar decorația a fost adjudecată pentru 10.500 €.

Decorația ”Crucea de Aur”

De brațul superior al crucii, printr-o verigă se realizează prinderea de panglica decorației cu o lățime de 3,2 cm, având culoarea verde cu două dungi albastre de fiecare latură. Pe panglică a fost aplicată o cunună de spini, în centrul căreia regăsim o coroană regală”, a explicat Cezar Florea.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată