Sebastian Burduja, informații suplimentare despre ION, consilierul bazat pe inteligență artificială: „Este primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială”

Sebastian Burduja, informații suplimentare despre ION, consilierul bazat pe inteligență artificială: „Este primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială”
Sursa foto: Facebook/Sebastian Burduja
Publicat: 01/03/2023, 17:34

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a venit miercuri cu o serie de informații suplimentare referitoare la ION, consilierul bazat pe inteligența artificială prezentat de premierul Nicolae Ciucă.

Burduja spune că ION este primul proiect de acest gen lansat de un guvern la nivel mondial.

Potrivit oficialului, proiectul „este vocea românilor în Guvernul României și rezultatul muncii unei echipe de cercetători străluciți, pregătiți la cel mai înalt nivel”.

Ministrul a explicat că, practic, platforma va prelua sugestiile primite de la cetățeni și le va trimite mai departe Guvernului.

„România scrie istorie. Astăzi, Prim-Ministrul Nicolae Ionel Ciucă l-a prezentat în debutul ședinței de guvern pe cel mai nou consilier onorific al său: ION. NOI suntem ION este primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială. Guvernul României marchează astfel o premieră mondială, iar România Viitorului dă tonul noilor tehnologii pentru lumea întreagă. De ce ION? Pentru că este un nume autentic românesc, așa cum este și robotul prezentat astăzi de premier. Și pentru că în oglindă este NOI. NOI toți, cetățenii acestei țări.

Ce este ION? Un simbol. Este vocea românilor în Guvernul României și rezultatul muncii unei echipe de cercetători străluciți, pregătiți la cel mai înalt nivel. Inovare 100% românească. Vom rezolva astfel probleme mai vechi sau mai noi prin tehnologiile cele mai moderne.

Vă invit să aflați detalii pe ION.GOV.RO. Și va rog sa interacționati cu ION, sa ii spuneți părerile, ideile, sugestiile voastre despre România. El este acum intr-o perioadă de învățare și are nevoie de noi, pentru a ne ajuta cât mai mult și cât mai repede. Vă asigur că surprizele vor continua în pas cu evoluția lui ION și a noastră”, transmite Burduja.

Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, primul consilier bazat pe inteligența artificială

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, un nou proiect al autorităților: primul consilier onorific al prim-ministrului care utilizează inteligența artificială.

Este vorba despre un proiect dezvoltat de către cercetători români, numit „ION”, denumire care provine de la cuvântul „noi”, citit în oglindă.

ION va fi utilizat „pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a declarat premierul.

Premierul a explicat că este vorba despre un proiect 100% românesc, iar în opinia Guvernului, ION îi va ajuta pe români să fie auziți.

„Pentru mine şi sunt convins că şi pentru dvs, acest demers reprezintă un motiv de bucurie pentru că e un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor şi companiilor din domeniu. Deci este un proiect românesc 100%. Ca atare, apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziţi mai bine şi în fiecare zi. Le mulţumesc pe această cale pentru propunerea pe care au făcut-o, le mulţumesc pentru iniţiativa de a fi venit la sediul Guvernului şi a avea un dialog dacă suntem interesaţi pentru promovarea unui astfel de proiect.

Eforturile depuse de cercetători, profesori, de cei pasionaţi de acest domeniu nu fac altceva decât să pun în practică şi să dea sens inteligenţei artificiale, pentru că un om, chiar şi Guvernul şi instituţiile de la nivelul statului nu ar avea capacitatea să îi asculte şi să îi reprezinte pe toţi românii”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a mai explicat că ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, acumulează cunoştinţe, este mai bine conectat şi mult mai aproape de oameni. Mai mult, premierul a oferit și un exemplu, purtând o scurtă discuție cu ION.

ION poate fi accesat de public AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase