Sebastian Burduja, plângere penală pentru o tentativă de înșelăciune „DEEP FAKE”. Ministrul Energiei apare promovând o schemă de investiții a ENEL

Publicat: 22/01/2024, 15:37

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a depus, luni, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva utilizării tehnologiei „deep fake” pentru înșelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei. Este vorba de un clip video, publicat săptămâna trecută pe Facebook, în care un alt mesaj audio este suprapus pe o înregistrare a unui discurs anterior al oficialului. „Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci și împotriva securității naționale a României”, consideră Sebastian Burduja.

„Fiecare investitor va putea primi incredibila sumă de 9.000 lei pe lună grație platformei de investiții inovatoare de la Enel. Enel este o companie internațională implicată în producția și distribuția de energie electrică. Investește minim 1.200 lei și bucură-te de un venit lunar. Siguranța a investiției tale este garantată de Guvern. Primii participanți și-au asigurat deja o casă nouă și o mașină. Schimbați-vă viața chiar acum! Completați formularul de aplicare pe site-ul oficial și deveniți parte a unui proiect de succes!”, este mesajul audio suprapus pe o înregistrare video cu Sebastian Burduja.

Potrivit reprezentanților ministrului Energiei, videoclipul „deep fake” în care a fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL, a fost postat în data de 19 ianuarie, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”. După ce acest clip a fost descoperit de un angajat al instituției, oficialii au sesizat Facebook și s-au demarat acțiunea în justiție.

„Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei”, a transmis Sebastian Burduja.

De amintit că, din octormbrie 2023, companiile Enel din România sunt parte a Grupului PPC, din Grecia, iar denumirea societății Enel Energie S.A. a devenit PPC Energie S.A., care apare deja pe facturile emise.

Înregistrarea orginală:

„Nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure”

Potrivit oficialului, tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării.

„Ca fost Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial această amenințare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991). Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deep fake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute”, a spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a subliniat că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare.

„În această eră digitală, informația corectă și verificată este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a combate înșelăciunile și pentru a ne proteja finanțele personale. Vă încurajez să folosiți doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor și să evitați să răspundeți la solicitările de plăți prin metode nesigure sau neconvenționale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conștientizare organizate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice”, a precizat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic și toate celelalte instituții implicate, subliniază că monitorizează orice campanie de dezinformare online care vizează înșelarea cetățenilor și care pune în pericol securitatea energetică a României și că va sesiza prompt organele de urmărire penală, care acum dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica rapid astfel de infracțiuni.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică