Sebastian Kurz, fost cancelar al Austriei, „director” al unei companii energetice controlate de EAU / Legături cu Peter Thiel și cu creatorul PEGASUS

Sebastian Kurz, fost cancelar al Austriei, „director” al unei companii energetice controlate de EAU / Legături cu Peter Thiel și cu creatorul PEGASUS
Sebastian Kurz, fost cancelar al Austriei
Publicat: 05/04/2024, 08:31
Actualizat: 05/04/2024, 08:54

Sebastian Kurz, fost cancelar federal al Austriei până în luna octombrie a anului 2021, este implicat, la cel mai înalt nivel, în conducerea unei companii energetice care este controlată de Emiratele Arabe Unite (EAU), dezvăluie o  investigație realizată de Follow the Money și Der Standard.

Rădăcinile acestei relații care ridică numeroase semne de întrebare au fost descoperite chiar în luna iulie a anului 2021, atunci când  Sebastian Kurz a împins Austria într-o „alianță a hidrogenului” cu Emiratele Arabe Unite, notează jurnaliștii Alexander Fanta, Salsabil Fayed și Jesse Pinster de la Follow the Money.

După doar 8 luni, Sebastian Kurz s-a alăturat filialei olandeze a unei firme energetice deținute de Emiratele Arabe Unite care dorește să livreze hidrogen în Europa, fiind un personaj-cheie.

Fosta „față proaspătă” a Europei și-a îndreptat atenția către alte orizonturi și a primit „tratament VIP”

Mașini rapide, artificii și o coloană sonoră cu muzică electronică a unui muzician la modă din Berlin. Este o imagine desprinsă dintr-un clip surprinzător postat, la începutul lunii decembrie, de Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz. Clipul a fost vizionat de milioanele de urmăritori ai săi de pe Facebook și Instagram.  În acest videoclip, mașini de curse rulează în viteză pe o pistă de Formula 1, însoțite de o vedere panoramică a orizontului Dubaiului.

Fostul cancelar austriac a fost numit, în trecut, „fața proaspătă” a Eureopei de centru-dreapta, dar la sfârșitul anului 2023 s-a alăturat unui număr mare de politicieni, jurnaliști și lobbyiști, la Summit-ul COP28 privind clima din, desfășurat chiar în Emiratele Arabe Unite.

Sebastian Kurz a primit tratamentul VIP din partea gazdelor, iar imaginile îl arată întâlnindu-l pe conducătorul Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed, care îl  descrie pe Kurz ca pe un prieten, alături de impresarul energetic al Emiratelor și președintele Summit-ului, Sultan al-Jaber.

Strângerea de mână a lui Kurz la COP28 nu a fost prima sa întâlnire cu conducătorii Emiratelor. Dornic să construiască o relație, Kurz s-a întâlnit de mai multe ori cu cei mai importanți politicieni ai Emiratului, în perioada în care a fost ministru de externe și cancelar.

Sebastian Kurz, în anul 2021, la Viena, alături de Mohamed bin Zayed (stânga)

În luna iulie a anului 2021, Kurz i-a întâmpinat pe bin Zayed și al-Jaber la Viena, acolo unde cele două țări  au declarat că vor stabili o alianță pentru a produce hidrogen.

Sultan al-Jaber

Sebastian Kurz, condamnat pentru că a mințit Parlamentul

Doar câteva luni mai târziu, Sebastian Kurz a fost forțat să abandoneze funcția din cauza acuzațiilor de corupție și mită. Anul acesta, de altfel, el a fost  condamnat pentru că a mințit parlamentul în legătură cu implicarea sa în numirea unui aliat în funcția de director general al holdingului de stat din Austria, ÖBAG.

Dar, după cum dezvăluie investigația realizată de Follow the Money și cotidianul austriac Der Standard, legătura lui Kurz cu Emiratele Arabe Unite nu s-a încheiat după ce nu amai fost cancelar al Austriei.

În luna aprilie a anului 2022, dezamăgit, politicianul s-a alăturat în calitate de director unei filiale olandeze a conglomeratului de stat UAE de energie regenerabilă Masdar. Cu o lună mai devreme, în martie 2022, Austria a semnat un memorandum de înțelegere cu Emiratele Arabe Unite, care oficializa alianța pe hidrogen pe care Kurz a intermediat-o. Guvernul austriac  a transmis ulterior că alianța va „conduce la o cooperare structurată și permanentă între companiile austriece și emirate de-a lungul întregii economii a hidrogenului”.

Deși compania Masdar nu a fost implicată, oficial, în aceste negocieri, președintele și fondatorul său, al-Jaber, a fost cel care a semnat acordul cu Kurz. Al-Jaber a co-fondat și holdingul olandez pentru care lucrează Kurz, Masdar Solar & Wind Coöperatief UA, în anul 2008.

  • Filiala olandeză Masdar a fost înființată în 2008. Pe hârtie, compania nu trebuie să plătească impozit pe dividendele câștigate în Țările de Jos, ceea ce înseamnă că acestea pot fi transferate fără impozit în alte țări, precum Emiratele Arabe Unite.
  • Conform unui tratat fiscal de dublă impozitare semnat cu Emiratele Arabe Unite în 2010, veniturile care au fost impozitate în Țările de Jos nu sunt, de asemenea, supuse impozitării în alte țări.
  • Guvernul olandez a încercat să ocolească acest lucru echivalând cooperativele ca formă juridică cu companiile private în scopuri fiscale, de exemplu cu  legea impozitului pe dividende din 2018 , potrivit lui Maarten de Wilde, profesor de drept fiscal internațional și european la Școala Erasmus de Lege.
  • Conform acestei legi, oricine deține mai puțin de 5% dintr-o companie trebuie să plătească dividende. Dar oricine depășește acest prag – precum proprietarii cooperativei olandeze a lui Masdar – sunt scutiți.
  • Țările de Jos au introdus o nouă lege în  ianuarie 2024 care obligă cooperativele să plătească impozit pe dividende, cu excepția cazului în care țara gazdă percepe un impozit minim pe profit de 9%. Exact cu șase luni mai devreme, Emiratele Arabe Unite au introdus pentru prima dată un impozit pe profit de – ați ghicit – 9%.

Nu este clar ce face Kurz pentru Masdar Solar & Wind sau cât este plătit

Nu este clar ce face Kurz pentru Masdar Solar & Wind sau cât este plătit. Compania, care este înregistrată la o adresă din apropierea aeroportului olandez Schiphol, are doar trei angajați și, din cauza dimensiunii sale și a modului în care este înregistrată – societate cooperativă -, trebuie să includă doar puține informații financiare în spațiul public.

Conform raportului financiar din anul 2022, entitatea avea active de peste 260 de milioane de euro deținute prin intermediul a patru companii olandeze, inclusiv o fermă de energie solară din Grecia, parcuri eoliene din Muntenegru și, prin alte filiale, participații într-un proiect de parc eolian din Iordania și un  proiect de hidrogen în Serbia.

Atât fostul cancelar austriac, cât și compania energetică din Emirate au refuzat să comenteze toate aceste informații. În același timp, mai mulți foști directori au refuzat să răspundă la întrebări despre compania olandeză, atunci când au fost contactați de Follow the Money.

Peter Thiel și creatorul Pegasus, parteneri de afaceri

Sebastian Kurz nu a recunoscut niciodată, public, rolul pe care îl are la Masdar Solar & Wind.

  • În timp ce multe dintre interesele sale de afaceri sunt enumerate pe site-ul companiei sale austriece – inclusiv legăturile cu fondatorul PayPal, Peter Thiel, și creatorul infamului program spion israelian Pegasus, Shalev Hulio – numele „Masdar” nu poate fi nicăieri. găsite.
  • Masdar este deținută de guvernul Emiratelor Arabe Unite, inclusiv prin fondul de stat Mubadala și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), care sunt ambele conduse de al-Jaber. Ambele companii au fost implicate în aprofundarea alianței pe hidrogen dintre Austria și Emiratele Arabe Unite.
  • Timp de zeci de ani, Mubadala a deținut aproape un sfert din compania energetică austriacă OMV, care este deținută în proporție de 31,5% de statul austriac. ADNOC a preluat recent miza, combustibilul verde produs în Golf menit să alimenteze industria Austriei, potrivit Vienei.
  • La sfârșitul anului trecut, în contextul Summit-ului COP28 privind clima, Masdar și OMV au convenit să „exploreze în parteneriat producția de hidrogen verde pentru decarbonizarea proceselor industriale din rafinăriile OMV”.

Cu o zi mai devreme, o altă companie austriacă, deținută majoritar de stat, Verbund, a anunțat un plan similar de explorare a electrolizei la scară largă pentru producerea de hidrogen în centrul Spaniei, împreună cu… Masdar.

Sebastian Kurz, „partitură laudativă” la adresa Emiratele Arabe Unite

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a apelat la rețelele de socializare pentru a lăuda  „dezvoltarea impresionantă a surselor regenerabile” a Emiratelor Arabe Unite și l-a felicitat pe al-Jaber pentru „marea realizare” în găzduirea summitului COP28.

Un  articol de opinie al lui Kurz din Jerusalem Post laudă, de altfel, „angajamentul Emiratelor Arabe Unite față de obiective climatice ambițioase” – chiar dacă intensifică producția de petrol și gaze sub conducerea lui al-Jaber – precum și recentul său angajament diplomatic cu Israelul.

Continuând aceeași partitură, fostul purtător de cuvânt și confident al lui Kurz, Etienne Berchtold – acum ambasadorul Austriei în Emiratele Arabe Unite – a etichetat Emiratele drept „noul centru economic pentru Europa” și a lăudat eforturile de a coopera cu companiile europene în tehnologiile emergente precum hidrogenul.

În acest context, se pare că Sebastian Kurz s-ar fi aventurat chiar și în lumea comunicațiilor din Emiratele Arabe Unite. În luna ianuarie a anului 2023, o companie pe care o deține – Connect2093 Management Consulting Ltd – a fost înregistrată într-un spațiu de coworking dintr-un zgârie-nori din Abu Dhabi.

Site-ul web al SK Management enumeră consultanța în comunicare printre serviciile pe care le oferă această companie. Sebastian Kurz a refuzat să dezvăluie cine folosește aceste servicii.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

În război cu Putin + Lege marțială, Ucraina nu organizează alegeri prezidențiale: „Propagandiștii Kremlinului vor contesta LEGITIMITATEA lui Zelenski”

Descoperire senzațională! Încă două manuscrise INEDITE ale filozofului Emil Cioran, aduse în România: „Este fantastic, nu au fost publicate până azi!”

Germania, Franța și Polonia: „Pentru ca în Europa să fie pace, IMPERIALISMUL RUS trebuie oprit. Acest moment poate defini viitorul copiilor noștri”

Bomba de la Rompetrol. Nepotul președintelui kazah, reclamat de angajați chiar unchiului său/Ce COMISION ar primi Ilias Kuldzhanov pe tona de petrol

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern