Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, suferă de Zona Zoster și nu mai vine în România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, suferă de Zona Zoster și nu mai vine în România
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/06/2022, 15:21
Actualizat: 09/06/2022, 15:28

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Zona Zoster și nu mai vine în România, unde urma să participe la Summitul Formatului București 9 (B9).

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Zona Zoster și, prin urmare, va purta discuțiile programate în Germania și România doar de la distanță, a declarat joi un oficial NATO.

„Secretarul general își va desfășura vizita planificată în Germania și România de la distanță, mai degrabă decât personal”, a declarat oficialul pentru Reuters, citat de Mediafax.

„El a fost diagnosticat cu Zona Zoster, care poate apărea după COVID-19, și lucrează de acasă”.

Stoltenberg a fost testat pozitiv pentru COVID-19 la mijlocul lunii mai. La momentul respectiv, el prezenta simptome ușoare și lucra de acasă, potrivit unui purtător de cuvânt al alianței militare occidentale.

Stoltenberg urma să se întâlnească joi la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz și să participe vineri la o întâlnire cu liderii României, Poloniei și Ungariei la București.

Klaus Iohannis găzduiește vineri Summitul Formatului București 9 (B9)

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Palatul Cotroceni. La eveniment vor participa șefi de state din Formatul București.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, vineri, 10 iunie 2022, Summitul Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Palatul Cotroceni. Evenimentul este organizat la invitația președintelui României și a președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București. Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, Formatul B9 „și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic”.

„Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie 2022, și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Alianței la acestea.

Președintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De asemenea, președintele României va evidenția faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței cel puțin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare”, se arată în comunicatul de presă.

Continuarea sprijinului pentru creșterea rezilienței Ucrainei și a partenerilor din Vecinătatea Estică în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia, precum și politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în ceea ce privește procesul de aderare al Finlandei și Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuțiilor la nivel înalt, apreciază Administrația Prezidențială.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Președintele României, Klaus Iohannis, și de Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase