Secretarul general al ONU, pesimist după o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin: „Suntem departe de sfârşitul războiului”

Secretarul general al ONU, pesimist după o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin: „Suntem departe de sfârşitul războiului”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/09/2022, 21:51
Actualizat: 14/09/2022, 21:59

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat pesimist, miercuri, după o convorbire telefonică avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN. După acest dialog, el a precizat că nu este aproape un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina.

„Suntem departe de sfârşitul războiului. O încetare a focului nu este la orizont. Aş minţi dacă aş spune că se va întâmpla”, a declarat Guterres, în cadrul unei conferințe de presă.

Diplomatul a declarat că a discutat cu Putin despre o varietate de probleme, printre care situația centralei nucleare de la Zaporojie sau acordul privind cerealele şi posibilitatea exporturilor ruseşti, avertizând că există obstacole în calea exportului de alimente şi îngrăşăminte ruseşti.

„Riscăm să ne confruntăm cu lipsa de alimente în lume mai târziu în acest an”, a concluzionat secretarul general al ONU.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre prizonierii de război, iar Guterres l-a citat pe Putin spunând că nu vor exista obstacole din partea Rusiei în ceea ce priveşte grupul de experţi care desfăşoară o misiune de anchetă privind atacul de luna trecută asupra închisorii din regiunea ocupată de Rusia din estul Ucrainei. Zeci de persoane au fost ucise, atunci.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult