Secția pentru judecători a CSM, „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive

Secția pentru judecători a CSM, „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive
FOTO - Arhivă
Publicat: 28/10/2022, 12:18

Secția pentru judecători a CSM este „consternată” față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor precum modificarea condițiilor de pensionare par a fi tratate la nivelul autorității executive.

Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în privința statutului judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componența independenței financiare a judecătorilor.

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă consternarea faţă de modalitatea în care chestiuni esenţiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorităţii executive, fără existenţa unui dialog interinstituţional absolut firesc, cu consecinţe dezastruoase asupra funcţionării serviciului public al justiţiei, care se confruntă deja cu serioase dificultăţi din perspectiva insuficienţei resurselor umane. De altfel, redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor este de neînţeles, în contextul recentei adoptări de către Parlamentul României a legilor justiţiei”, transmit vineri magistraţii.

Secția pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce privește statutul judecătirlor să fie în acord cu principiul fundamental al independenței justiției, inclusiv în componența independenței financiare a judecătorilor.

„În acelaşi timp, o eventuală intervenţie normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru şi precauţie, cu respectarea cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea fără precedent a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”, afirmă judecătorii.

Aceștia consideră necesară exprimarea unei poziții a Consiliului de Management Strategic cu privire la pensiile de serviciu.

„Dat fiind rolul acestui organism în gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Secţia pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziţii clare şi fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, astfel încât să nu se aducă atingere însăşi substanţei drepturilor acestora”, conchid judecătorii.

Context

Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluțiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului.

El a mai spus că toate aceste reglementări și toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul de la Banca Mondială, care a fost înaintat și către cabinetul premierului Nicolae Ciucă.

Conform unui document al BM invocat de economedia.ro, nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate.

Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăși 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată BM.

Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute.

Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune BM. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivității.

Cei care lucrează o perioadă mai îndelungată vor avea pensii mai mari și ratele de acumulare din toți anii de contribuție sunt egalizate.

Acest lucru respectă principiul vechimii. Procentul din venitul obținut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerințelor.

Perioada minimă de contribuție propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.

Protecția deciziilor CCR se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curții, mai arată BM. Propunerea reduce beneficiile, crește vârsta de pensionare, crește vechimea în muncă necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor, scrie psnews.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...