Securitate sporită pentru diplomații ucraineni din Europa. Aceștia au primit scrisori cu explozibili sau ochi de animale. „Comportamentul terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională”

Securitate sporită pentru diplomații ucraineni din Europa. Aceștia au primit scrisori cu explozibili sau ochi de animale. Comportamentul terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională
Publicat: 03/12/2022, 10:47
Actualizat: 03/12/2022, 10:48

Colete-capcană și 17 scrisori, conținând explozibili sau ochi de animale au fost trimise diplomaților ucraineni din Europa, potrivit lui Dmitro Kuleba, ministrului de externe al Ucrainei. În urma corespondențelor suspecte primite, Ucraina și-a plasat toate posturile diplomatice sub o securitate sporită. Între timp, războiul din Ucraina a ajuns la ziua 283, iar negocierile de pace sunt departe de a se concretiza. 

„Această campanie are scopul de a semăna frica”, a declarat ministrul Kuleba, într-un interviu exclusiv, aacordat pentru CNN. Potrivit informațiilor, „au existat 17 ambasade care au primit fie scrisori-bombă, fie scrisori aparent cu bombă, fie pachete conținând ochi de vaci sau porci”, a adăugat ministrul ucrainean. 

„Așa încearcă ei să riposteze, în timp ce pierd bătăliile diplomatice reale una după alta”

Întrebat cine s-ar putea afla în spatele scrisorilor, Kuleba a nominalizat Rusia, punctând că „fie este direct responsabilă, fie cineva care simpatizează cu cauza rusă încearcă să răspândească frica”.

„Mă simt tentat să spun, să numesc imediat Rusia, pentru că în primul rând trebuie să răspunzi la întrebarea, cine beneficiază? Poate că acest comportament terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională, și așa încearcă ei să riposteze, în timp ce pierd bătăliile diplomatice reale una după alta. Concluzia va fi trasă de anchetatori, dar cred că aceste două versiuni au cel mai mult sens”, a conchis ministrul ucrainean.

Diplomații ucraineni, vizați de colete suspecte

La rândul lor, oficialii spanioli au declarat joi că o scrisoare-bombă a fost trimisă și premierului săptămâna trecută, și o alta ambasadei SUA. Ambasadele Kievului din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația, Italia, Austria și consulatele generale din Napoli și Cracovia au primit și ele pachete suspecte, după cum a declarat vineri, pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Pachetele erau „înmuiate într-un lichid de o culoare caracteristică și aveau un miros corespunzător”, a spus el. „Examinăm sensul acestui mesaj.”

„Oferta” de compromis a lui Joe Biden și „delirul” Kremlinului

Kremlinul  a reacționat vineri după declarațiile președintelui Biden, care a precizat că este dispus să discute cu Putin, cu condiția ca acesta să își retragă trupele din Ucraina.

Mai exact, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat soluția de „compromis” propusă de președintele SUA, motivând că „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor, dar refuzul Americii de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind rusești împiedică găsirea unui posibil compromis.”

Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Reuters. „Operaţiunea militară continuă”, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.  

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

„Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice. Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.

Mai mult, Vladimir Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte „operaţiune militară specială” a Rusiei împotriva Ucrainei, prezentând războiul „ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991”, aminteşte Reuters.

Ucraina şi Occidentul spun însă că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele prezintă drept un război de ocupaţie în stil imperial. În plus, Ucraina declară că „va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.”

Șase milioane de ucraineni încă nu au energie electrică

Aproape șase milioane de oameni din majoritatea regiunilor Ucrainei nu au electricitate, a declarat miercuri seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Miercuri, serviciul pentru situații de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii, după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele, în contextul în care atacurile rusești asupra centralelor electrice ucrainene au lăsat o țară întreagă fără acces la energie electrică, termică sau apă potabilă, potrivit The Guardian. 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată