Șefa Comisiei Europene avertizează Ungaria: „Dacă plătiți în ruble, încălcați sancțiunile UE”

Șefa Comisiei Europene avertizează Ungaria: Dacă plătiți în ruble, încălcați sancțiunile UE
Ursula von der Leyen/ FOTO: Twitter
Publicat: 08/04/2022, 19:30

Ungaria va încălca sancțiunile UE dacă își va respecta promisiunea de a plăti energia rusească în ruble, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru CNN.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul juridic este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – această transformare a euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, plătești în ruble, încalci sancțiunile, eludezi sancțiunile pe care le-am pus Rusiei”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, von der Leyen.

Premierul ungar Viktor Orban indicase că țara sa ar fi dispusă să plătească gazul rusesc în ruble, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „țările neprietenoase” să fie obligate să plătească gazul în această monedă.

UE era în discuții cu Budapesta, a declarat Von der Leyen

„Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că, până când nu vom vedea contrariul, este în regulă. Niciodată nu am mai văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și cred că pentru fiecare dintre statele noastre membre, de asemenea, o întrebare, vreau să fiu eu primul care să rupă această unitate? Cred că nu”, a spus ea.