Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților susține candidatura unei femei pentru funcția de judecător la CEDO

Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților susține candidatura unei femei pentru funcția de judecător la CEDO
Laura Vicol - președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților
Publicat: 23/02/2022, 13:11

Laura Vicol – președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților – susține că ar fi bine pentru România ca pe lista finală a candidaților propuși pentru funcția de judecător la Comisia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) – care va fi asumată de Guvernul României – să se regăsească și o femeie.

Printre candidații pentru funcția de judecător la (CEDO) se află și avocați, iar Laura Vicol este de părere că o astfel de prezență trebuie lăudată.

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților a specificat că, până acum – cu toate că a trecut mai bine de o săptămână de la ședința reunită a comisiilor parlamentare –, s-a abținut de la a face unele comentarii referitoare la aceste audieri, tocmai din dorința de a nu apărea ”discuții” în ceea ce a numit ”focul evenimentelor”, dar ”momentul a fost unul bun”.

”A trecut mai bine de o săptămână de la ședința reunită a comisiilor parlamentare care au audiat propunerile de candidați pe care Guvernul României le va înainta pentru funcția de judecător la CEDO. Am evitat să fac până acum comentarii, pentru a nu apărea «discuții», în «focul» evenimentelor.  Dincolo de părerile unora sau altora, eu cred că momentul a fost unul bun, din perspectiva rolului pe care Parlamentul, fie și de o manieră consultativă, trebuie să îl îndeplinească în această procedură”, a spus Laura Vicol.

Un judecător la CEDO trebuie să fie ”un adevărat promotor al ideii de dreptate”

Lista finală de candidați care va fi trimisă la CEDO ar trebui să cuprindă și o femeie, spune Laura Vicol, precizând că a fost ”bucuroasă” observând și prezența a doi avocați înscriși pentru a ocupa funcția de judecător la CEDO din partea României, pe lângă un procuror, un judecător și un profesor universitar.

Avocata Laura Vicol a precizat, în mediul online, că a fost impresionată de prezentarea făcute, în fața comisiilor parlamentare, de avocata Mihaela Tofan, exprimându-și și speranța că viitorul judecător sau viitoarea judecătoare din partea României la CEDO va fi, înainte de toate, promotorul ideii de libertate.

”Și da, mai cred că ar fi bine pentru România ca lista finală de candidați care va fi trimisă la CEDO să includă și o femeie. Am fost bucuroasă de faptul că, în cursa pentru a ocupa această funcție onorantă, s-au înscris, pe lângă un procuror, un judecător și un profesor universitar și doi avocați. Personal, pot spune că am fost impresionată de prezentarea doamnei avocat Mihaela Tofan.

Sper că cel sau cea care va ocupa funcția de judecător din partea României la CEDO să fie un adevărat promotor al ideii de dreptate. Este tot ceea ce contează”, a scris Laura Vicol.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult