Șefa FMI: Șocurile recente au fost dure pentru Europa de Est. E ca și cum cineva ar fi scos 50 de miliarde de euro din buzunarele oamenilor

Șefa FMI: Șocurile recente au fost dure pentru Europa de Est. E ca și cum cineva ar fi scos 50 de miliarde de euro din buzunarele oamenilor
Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) / FOTO - Profimedia
Publicat: 03/06/2023, 13:38

Directorul FMI Kristalina Georgieva a declarat, la o conferință ținută la Dubrovnik,că nivelurile reale ale PIB-ului în 2024 vor fi mai mici cu 3,5% decât se aștepta instituția la începutul lui 2020. „Este ca și cum cineva ar fi scos 50 de miliarde de euro din buzunarele oamenilor în acești cinci ani”, a adăugat ea.

„Este o plăcere să vin în Dubrovnik, un oraș pe care l-am admirat cu mult înainte de faima datorată Game of Thrones. Conferința noastră este găzduită atât de adecvat aici, un loc care oferă refugiu de apele furtunoase.
De când această conferință a avut loc ultima dată în 2019, lumea a fost într-adevăr în ape agitate. Am fost loviți de șoc, după șoc, după șoc, după cum știm cu toții: Covid. Războiul Rusiei în Ucraina. O criză a costului vieții”, a precizat Kristalina Georgieva, potrivit unui comunicat publicat pe imf.org.

Șocurile recente– în special războiul – au fost dure pentru regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est, a adăugat ea.

„Pentru Ucraina, războiul a fost absolut devastator, atât pentru viețile oamenilor și pentru economie. Pentru restul regiunii, aceasta a declanșat o criză fără precedent a gazelor și o inflație a prețurilor alimentelor, cu impact în special asupra celor mai vulnerabili. Războiul a accelerat, de asemenea, fragmentarea geo-economică. Dividendele păcii de după Războiul Rece se estompează pe măsură ce bugetele apărării cresc. Și lanțurile de aprovizionare europene și globale au trebuit să se adapteze la noile realități.

Ce au însemnat toate acestea pentru economia regiunii? Inflație constant ridicată și creștere slabă. Inflația totală a scăzut de la sfârșitul anului 2022, dar este încă dureros de ridicată, iar inflația de bază nu a arătat încă semne clare de scădere”, spune șefa FMI.

Cele trei provocări identificate de FMI

Redresarea slabă, inflația persistentă și incertitudinea ridicată înseamnă că regiunea va continua să se confrunte cu o vreme furtunoasă, mai spune șefa FMI.

Prima provocare este reducerea inflației, susținând în același timp redresarea și punând bazele creșterii viitoare. Acest lucru necesită ca politicile monetare și fiscale să funcționeze coordonat. Din punct de vedere monetar, țările cu bănci centrale independente vor trebui să mențină o atitudine restrictivă și, eventual, să înăsprească și mai mult politica monetară dacă inflația rămâne ridicată.

„Din punct de vedere fiscal, să rămânem prudenți dar în același timp să îi protejăm pe cei vulnerabili – așa cum a făcut Ragusa. Consolidarea ar trebui să fie și mai ambițioasă decât este planificată în prezent. Deși acest lucru va necesita alegeri dificile, va aduce beneficii triple: reducerea inflației, scăderea costurilor serviciului datoriei și consolidarea stabilității financiare.
Sunt necesare și reforme structurale pentru a investi în oameni. Acest lucru este ușor de spus, greu de făcut într-un moment de consolidare fiscală. Dar acțiuni precum recalificarea lucrătorilor și subvenționarea îngrijirii copiilor sunt necesare pentru a extinde forța de muncă și a atenua deficitul de forță de muncă care sufocă creșterea în regiune. Integrarea refugiaților ucraineni va ajuta, de asemenea. Deși sprijinirea întoarcerii lor în Ucraina este esențială, pentru mulți dintre ei poate dura mult timp”, precizează Kristalina Georgieva.

A doua provocare cu care se confruntă regiunea este securitatea energetică.

„Securizarea energiei astăzi necesită în mod similar conexiuni majore de infrastructură. Proiectul de sincronizare baltică pentru a conecta Estonia, Letonia și Lituania la rețeaua electrică a UE este un exemplu excelent”, mai menționează ea.

A treia provocare este să știm să profităm de oportunitățile care apar într-o lume fragmentată. Astăzi, fragmentarea creează atât riscuri, cât și oportunități pentru regiune, potrivit șefei FMI. Unul din riscuri este ca unele multinaționale să dorească – sau să fie stimulate – să păstreze producția acasă. Acest lucru ar face mai dificilă creșterea economiilor din regiune prin inserarea lor în lanțurile de aprovizionare ale acestor companii – așa cum au făcut în trecut Republica Cehă, Republica Slovacă sau Slovenia. Iar oportunitatea este ca unele fabrici să fie relocate din Asia mai aproape de casă.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA