Șeful Poliției Române a refuzat să trimită la Onești un elicopter cu trupe de asalt SIAS

Șeful Poliției Române a refuzat să trimită la Onești un elicopter cu trupe de asalt SIAS
Șeful Poliției Române a refuzat să trimită la Onești un elicopter cu trupe de asalt SIAS
Publicat: 08/03/2021, 13:46

Dezvăluiri explozive după intervenția de salvare ratată a celor doi ostateci de la Onești și după demiterea șefilor Poliției Județene și a Poliției Onești. Mai mulți polițiști, participanți la această acțiune au povestit, sub protecția anonimatului, filmul acțiunii de la Onești.

Potrivit JurnaldeBacău.ro, polițiștii sar în apărarea șefilor lor și îl acuză șeful Poliției Române că a refuzat să trimită la Onești un elicopter cu trupe de asalt de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), în condițiile în care în niciun județ din țară nu există această unitate specială de asalt.

Mai marii Poliției Române au anunțat încă de a două zi după tragedie, printr-o ieșire publică pripită, că ‘ar există vinovați la nivelul poliției’ antepronunțându-se într-o anchetă care era la început. Reprezentanții Ministerului Public au fost rezervați încă de la început, deși o țară întreagă a văzut procurorul implicat în actul de cercetare a cauzei”, susțin polițiștii.

“Adjunctul IPJ Bacău și șeful Poliției Onești au fost sacrificați”

După anunțul și deciziile ale Ministrului de Interne care a încercat cu disperare să salveze imaginea ministerului, o parte a mediei a deshis focul în plin asupra șefilor din poliția băcăuană, în special asupra adjunctului rămas la comandă, cms. șef Adrian Tuluc, dar și a șefului poliției Onești, cms. șef Cristinel Andrieș. Aceste atacuri au generat o nemulțumire generală în rândul polițiștilor, mai ales că de la o zi la altă rezultau date noi despre modul de intervenție .

Cunoscându-l pe comisarul șef Adrian Tuluc, mulți dintre polițiști au fost sceptici încă de la început și au pus la indoială acuzațiile propriului ministru, dar și ale presei. Asta în condițiile în care Adrian Tuluc era omul care plecase de la talpă și parcursese cu sudoare toate etapele carierei profesionale, de la șef de post până la numărul doi în inspectorat. Potrivit colegilor săi, era omul care nu rata niciodată misiunea, era dependent de adrenalină, iar cei care au lucrat cu el cunoșteau că nu se sfia niciodată să fie în fruntea echipelor operative de acțiune”, susțin sursele jurnaldebacau.ro

Surse apropiate anchetei susțin că în ziua tragediei Andrieș l-ar fi contactat pe Tuluc, solicitându-i forțe în sprijin într-o situație cu care nu se mai confruntase și pe care încercase s-o gestioneze timp de aproape trei sferturi de oră prin intermediul unui adjunct cu ceva experientă și care cunoștea agresorul, fiindu-i vecin.

Tuluc a anunțat imediat conducerea IGPR, a solicitat sprijinul Jandarmeriei și a anunțat primul procuror al județului. A alarmat grupa SAS și negociatorul, pe care a trimis-o la Onești și care a ajuns într-un timp relativ scurt, ținând cont de faptul că negociatorul se afla în ziua liberă, iar distanță dintre Bacău și Onești și traversarea celor două municipii în condiții de trafic zilnic nu se poate face în mai puțin de o oră.

Criminaliștii trimiși la Onești au lucrat și la cazul tânărului executat în scara blocului

Potrivit polițiștilor din dispozitiv, Tuluc a trimis la fața locului și o echipă de elită, colectivul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cea care lucrase la cazul criminalului care împușcase anul trecut cu sânge rece un tanăr pe casă scării în Bacău și care avea în spate și multe dosare grele rezolvate. Ulterior, la fața locului a mai fost trimisă o a două echipă SAS. Tuluc a raportat în permanență situația mai marilor poliției române și ai ministerului, rămânând conform indicațiilor să coordoneze celula de criză înfiintață la nivelul  inspectoratului. La fața locului acționau forțe suficiente, iar acțiunea de acolo era gestionată în mod direct de șeful poliției Onești, de șeful SAS și de negociator. Tot acolo se afla și un procuror. pe care l-a văzut toată lumea, spun polițiștii.

Cazul Caracal

Ce nu se spune public și stârnește nemulțumirea polițiștilor e faptul că după tragedia de la Caracal, în 2020, IGPR a emis o procedură care stabilea competență exclusivă de acțiune în astfel de situații a SIAS București. Procedura a fost inițiată însuși de chestorul Alexandru Scurtu, unul din cei sosiți în echipa de control, paradoxal să-și verifice practic propria neputința. Atât Tuluc, cât și Andrieș, dar și șeful SAS Bacău, aproape că au implorat venirea trupelor SIAS.

La un moment dat șeful SAS Bacău anunțase că urma să sosească un elicopter cu trupele SIAS, dar ulterior Andrieș a anunțat că SIAS-ul nu va mai ajunge și va trebui să se descurce singuri. Sursele spun că unul dintre ofițerii a afirmat cu lacrimi în ochi către Andrieș: „Eram sigur că aștia (SIAS) nu vor veni

Bucureștiul s-a spălat pe mâini

Cei de la București, puși în față faptului împlinit, au anticipat de îndată amploarea scandalului mediatic și s-au grăbit să caute țapi ispășitori locali și să arunce vinovăția în spatele unor oficiali locali. Asta pentru că în situația în care fenomenul va fi înțeles, cel mai probabil ministrul de interne va trebui să demisioneze. Polițiștii băcăuani mai spun că șefii poliției române se află de peste un an pe terenuri mișcătoare, toți fiind împuterniciți pe funcții în lipsa organizării unor concursuri în MAI suspendate din timpul ministrului Vela.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...