Șeful spionajului militar francez, dat afară în urma războiului din Ucraina. Ce îi reproșează autoritățile de la Paris

Șeful spionajului militar francez, dat afară în urma războiului din Ucraina. Ce îi reproșează autoritățile de la Paris
Eric Vidaud, șeful spionajului militar francez (FOTO - Profimedia)
Publicat: 31/03/2022, 22:27

Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, a fost demis pentru că nu a reușit să prevadă războiul Rusiei în Ucraina. La șapte luni după ce preluase această funcție, presa internațională scrie că generalul a fost acuzat de „informații inadecvate” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

SUA au apreciat corect că Rusia plănuia o invazie pe scară largă, în timp ce Franța a concluzionat că este puțin probabil. Generalul Vidaud a fost acuzat pentru asta de șeful militar al Franței, a spus o sursă, citată de BBC.

Totuși, sursa militară a declarat agenției de presă AFP că sarcina lui era să furnizeze „informații militare privind operațiuni, nu cu privire la premeditare”.

Vidaud a concluzionat că Rusia are mijloacele de a invada Ucraina, iar sursa a precizat că „ceea ce s-a întâmplat îi dă dreptate”.

La începutul lunii martie, șeful forțelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, a recunoscut că informațiile franceze nu au fost la nivelul briefing-urilor din SUA sau Marea Britanie, care au fost mediatizate pentru a pune presiune asupra lui Vladimir Putin.

„Americanii au spus că rușii vor ataca, au avut dreptate. Serviciile noastre au crezut în schimb că costul cuceririi Ucrainei ar fi fost monstruos, iar rușii aveau alte opțiuni pentru a doborî guvernul lui Volodimir Zelenski,”, a declarat el pentru ziarul Le Monde.

Interpretarea greșită de către Franța a intențiilor președintelui Putin a fost cu atât mai jenantă cu cât președintele Emmanuel Macron i-a vorbit regulat în zilele premergătoare invaziei din 24 februarie.

Profesorul Alexandre Papaemmanuel, specialist în informații, a declarat pentru AFP că este ușor să dai vina pe informațiile militare pentru eșec, care de fapt aparține întregii comunități de informații din Franța.

La mijloc ar mai exista și alte motive pentru demiterea sa

Dar generalul Vidaud, fostul comandant al forțelor speciale din Franța, pare să fi fost exclus și din alte motive.

La câteva săptămâni după ce a preluat conducerea informațiilor militare, serviciul său a fost criticat atunci când Australia a renunțat la un contract pentru submarine de mai multe miliarde de dolari cu Franța, în favoarea unui pact de securitate cu SUA și Marea Britanie. Pactul Aukus a apărut brusc în Franța și a provocat o dispută diplomatică, scrie ziare.com.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase