Șeful Statului Major General, generalul Daniel Petrescu, salută decizia CSAT privind înzestrarea Forțelor Aeriene cu AVIOANE F35

Șeful Statului Major General, generalul Daniel Petrescu, salută decizia CSAT privind înzestrarea Forțelor Aeriene cu AVIOANE F35
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 12/04/2023, 13:22
Actualizat: 12/04/2023, 14:04

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major General, a declarat miercuri, 12 aprilie, într-o conferință de presă organizată împreună cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, că România a luat o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane F35 de generația a cincea.

După decizia CSAT, arată Petrescu, urmează procesul de achiziție a avioanelor americane.

Generalul Petrescu: „Decizia CSAT, o veste extraordinară”

Perspectiva este ca în anul 2030 să se poată trece la noul tip de avion, afirmă șeful Statului Major General.

Decizia CSAT este o veste extraordinară pentru Forțele Aeriene, dar și pentru întreaga Armată a României. Ceea ce am prezentat în CSAT a fost concepția de realizare a capabilității de apărare antiaeriană folosind aeronave de generația a cincea. Asta înseamnă că am obținut aprobarea CSAT-ului asupra modului în care urmează să derulăm acest proces de înzestrare cu avioane F35 și faptul că avem o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane de generația a cincea F35. Urmează procesul de achiziție”, a declarat generalul Petrescu.

Mai departe, arată șeful Statului Major General, urmează să fie trimisă în SUA o scrisoare privind prețul și disponibilitatea acestor aeronave și să fie fundamentate documentele de achiziție. Ulterior, se va cere aprobarea Parlamentului, după care urmează executarea contractului.

Avem experiența capacității operaționale a primei escadrile de F16 și știm că urmează o perioadă îndelungată până la operaționalizarea unei astfel de capabilități. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F16 pe care le avem în dotare își vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. Despre preț, disponibilitate și așa mai departe, vom discuta în momentul în care avem răspunsul de la partea americană privind prețul și disponibilitatea”, a explicat generalul Daniel Petrescu.

Înzestrarea armatei, o prioritate

Înaltul oficial din MApN a vorbit și despre celelalte programe de înzestrare, afirmând că procentul de 2,5% din PIB alocat Armatei reprezintă „un mare sprijin” pentru realizarea capacităților de sprijin pentru apărare.

Din acest 2,5%, aproximativ 37% din întreaga sumă sunt repartizate programelor de înzestrare. Ne interesează o distribuție armonioasă între categoriile de forțe și o investiție foarte mare în zonele unde suntem cel mai vulnerabili: Marea Neagră și capabilitățile noastre pe Marea Neagră sunt în atenția Statului Major al Apărării. De curând am ieșit în Parlament cu aprobare pentru programul «Mașină de luptă a Infanteriei», pentru programul «Obuziere 155 mm», pentru programul de capabilități de apărare antiaeriană SHORAD-VSHORAD și pentru rachete pentru avioanele F16. Acestea au fost aprobate de curând de Parlament”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Întrebat despre fregate, acesta a precizat că este în dezbatere și speră să fie aprobat în curând pachetul de dotări pentru Forțele Navale: „Vom proceda după lege în același timp ne interesează să dezvoltăm și alte capabilități, cum ar fi rachetele de coastă, rachete pe navele purtătoare de rachete, submarine și vânătoare de mine”.

Amiralul Robert Bauer: „Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina”

La rândul său, amiralul Robert Bauer a spus că România şi-a demonstrat dedicarea „din prima zi în care a aderat la Alianţă”: „Aţi dovedit că înţelegeţi adevărata valoare a apărării colective”.

„România are un rol-cheie în a face ca ţările din vecinătatea sa să fie mai sigure. Susţine Georgia şi Moldova cu contribuţii financiare către fondurile NATO dedicate consolidării capabilităţilor de rezilienţă şi apărare” – amiralul Robert Bauer

Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a susţinut înaltul oficial NATO, adăugând că, dacă Rusia va învinge, „nu se va opri” în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului