Senatorul Robert Cazanciuc, despre proiectul de desființare SIIJ: ”O încercare de a prelua controlul politic asupra numirilor de procurori”

Redactor:
Cristian Lisandru
Senatorul Robert Cazanciuc, despre proiectul de desființare SIIJ: ”O încercare de a prelua controlul politic asupra numirilor de procurori”
Senatorul Robert Cazanciuc, despre proiectul de desființare SIIJ: ”O încercare de a prelua controlul politic asupra numirilor de procurori” / Foto - Robert Cazanciuc Facebook

Comisia juridică a Senatului a început, astăzi, dezbaterile asupra proiectului de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru în Comisia Juridică, scrie pe pagina sa de socializare că partidele aflate la guvernare – PNL și USR PLUS – au o atitudine paradoxală: ”… spun una în opoziție și fac alta când sunt la putere!” De altfel, notează Robert Cazanciuc, proiectul de desființare a SIIJ nu reprezintă altceva decât o încercare de controla politic numirile de procurori.

Pe 24 martie, Camera Deputaților a adoptat proiectul privind desfiinţarea SIIJ, cu mai multe amendamente. Printre acestea se află și cel care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Ieri, senatori social-democrați s-au opus procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului, solicitând o analiză detaliată a actului normativ după primirea avizului Comisiei de la Veneţia.

”Proiectul de lege privind desființarea SIIJ reprezintă o încercare de a prelua controlul politic asupra numirilor de procurori.

  1. În expunerea de motive a legii ați afirmat că ”în raport cu nevoile reale ale sistemului judiciar și ca urmare a activității SIIJ se desprind concluzii relevante în sensul desființării acestei structuri. Astfel, de la data operaționalizării sale, Secția nu a avut rezultate deosebite”, iar în declarații publice ați făcut evaluări politice și ați arătat că această structură “a fost ineficientă pentru că nu a întocmit suficiente rechizitorii”.

Prin ce instrument legal a evaluat ministrul justiției activitatea unei structuri de parchet și a ajuns la concluzia că aceasta nu este eficientă?”, întreabă Robert Cazanciuc în mediul online.

Robert Cazanciuc: ”De ce ați promovat acest act normativ dacă magistrații l-au avizat negativ?”

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ proiectului de desființare SIIJ, iar Robert Cazanciuc insistă și asupra faptului că România, prin rapoartele MCV, a fost constant criticată de către Comisia Europeană în ceea ce privește ”numirea politică” a procurorilor șefi, fără a se ține cont de avizele CSM.

  1. În rapoartele MCV Comisia Europeană a criticat constant numirea politică a procurorilor șefi și modificarea legilor care privesc sistemul judiciar, fără a se ține cont de avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

”De ce ați promovat acest act normativ dacă magistrații, prin CSM – organismul care asigură independența justiției potrivit art. 133 din Constituție – l-au avizat negativ, arătând că: „soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”?”, continuă senatorul PSD.

”În luna iulie vom avea o opinie a Comisiei de la Veneția”

Comisia de la Veneția a transmis că abia în luna iulie va exprima o opinie referitoare la proiectul de desființare a Secției Speciale, iar senatorul PSD sesizează că eventuala aprobare a acestui proiect de lege va transforma solicitarea de a primi avizul Comisiei de la Veneția într-un demers ”fără obiect”.

  1. Ieri, în Senat, a fost solicitată procedură de urgență pentru acest proiect de lege. Zilele trecute am fost informați cu privire la faptul că în luna iulie vom avea o opinie a Comisiei de la Veneția asupra solicitării dumneavostră de a se pronunța cu privire la desființarea SIIJ. Recunosc că nu știu în ce procedură ați solicitat avizul, dar este foarte bine ca fost sesizat acest organism.

”Nu credeți că aprobarea proiectului de lege în procedură de urgență va face ca solicitarea dumneavoastră să rămână fără obiect și să fie considerată neserioasă?”, este ultima întrebare pe care senatorul PSD Robert Cazanciuc o adresează, public, celor care susțin desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
`De ce revii în România?` Întrebarea jenantă la care Simona Halep a răspuns așa
Ce se întâmplă cu vremea de Florii. Precipitații multe, care vor fi maximele din termometre
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Este posibil un conflict militar sângeros între România și Ungaria? Cum ar arăta un război...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Monica Pop, mesaj INIMAGINABIL în miez de noapte! L-a făcut praf, jigniri fără precedent
Kim Kardashian a rămas perplexă când a văzut mesajul primit după ce a anunțat că...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Martha Stewart, piele perfectă la 80 de ani. Secretul din rutina ei zilnică ce o...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide