Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru eșecul negocierilor dintre Kiev și Moscova: ”Ucraina este o monedă de schimb, un instrument manipulat în primul rând de SUA și Marea Britanie”

Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru eșecul negocierilor dintre Kiev și Moscova: ”Ucraina este o monedă de schimb, un instrument manipulat în primul rând de SUA și Marea Britanie”
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov / FOTO – Profimedia
Publicat: 05/06/2022, 12:17
Actualizat: 05/06/2022, 12:20

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că Occidentul i-a interzis Kievului să continue procesul de negocieri cu Moscova.

„Ucraina este o monedă de schimb, un instrument manipulat în primul rând de Statele Unite și Marea Britanie. O astfel de echipă anglo-saxonă, care acum este condusă de Occident. NATO și Uniunea Europeană, care și-au pierdut independența de destul de mult timp, îi sunt complet ascultătoare. Ei controlează ucrainenii ca pe un instrument. Acesta este un răspuns la întrebarea dacă există perspective pentru negocieri. Occidentul nu permite Ucrainei să negocieze. În urmă cu două luni, Ucraina părea să înainteze o propunere cu privire la modul de rezolvare a acestei probleme. Am luat aceste propuneri în calcul, dar Occidentul le-a interzis ucrainenilor să continue acest proces”, a spus ministrul rus, în cadrul unui interviu citat de Antena 3.

El a mai precizat că politica Occidentului față de resursele energetice rusești nu a dus la pierderi în bugetul Rusiei și, mai mult, profiturile din exporturile de energie vor crește până la sfârșitul anului.

„Petrolul, în general, nu este supus politicii, există o cerere pentru el. Piețele de petrol nu urmează «ordinele», «capricii». Avem piețe alternative de vânzare, deja creștem vânzările la ele. Având în vedere nivelul prețurilor care a fost stabilit ca urmare a politicii Occidentului, nu avem pierderi bugetare. Dimpotrivă, anul acesta vom crește semnificativ profitul primit din exportul resurselor noastre energetice”, a spus Lavrov, comentând restricțiile impuse de UE față de petrolul rusesc.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult