Serviciile de informații rusești, făcute de râs de specialiștii în conținut online: Videoclipurile de propagandă ale lui Putin sunt „ieftine”, „leneșe” și „necalitative”

Serviciile de informații rusești, făcute de râs de specialiștii în conținut online: Videoclipurile de propagandă ale lui Putin sunt „ieftine”, „leneșe” și „necalitative”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 23/02/2022, 21:38

După ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut săptămâna aceasta două regiuni separatiste ale Ucrainei ca fiind independente, militanții pro-ruși pentru dezinformare online au dezvăluit numeroase imagini și videoclipuri false care înfățișează Ucraina ca agresor.

O analiză France 24 arată cât de lipsite de credibilitate sunt scenariile și montajele agențiilor de informații rusești.

Exemplele de dezinformare abundă pe internet: o fotografie cu un presupus vehicul blindat ucrainean pe teritoriul Rusiei, un videoclip cu trupe ucrainene aflate într-o misiune de „invazie” care se infiltrează în Rusia sau un alt clip în care se presupune că „sabotori” ucraineni sau polonezi încearcă să arunce în aer tancuri rusești.

La câteva zile după ce Kremlinul a criticat „isteria” occidentală în legătură cu acumularea militară rusă în jurul Ucrainei, mesajul de la Moscova s-a schimbat în urma deciziei președintelui Vladimir Putin de luni de a recunoaște independența republicilor pro-ruse Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

Noua narațiune, susținută de o campanie de dezinformare, se concentrează pe prezentarea unei noi „dovezi” a agresivității Kievului (care este în contradicție cu situația de pe teren).

Telegram este mediul principal de propagandă al serviciilor rusești

Dezinformarea circulă în grupuri pro-ruse pe serviciul de mesagerie Telegram și este apoi transmisă de organizațiile media de stat și pro-Kremlin.

În ultimele zile, presa de stat rusă a insistat că Putin a ordonat trimiterea trupelor într-o misiune de „menținere a păcii” în estul Ucrainei pentru a preveni ceea ce liderul rus a numit un „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă de către guvernul de la Kiev.

Videoclipurile și imaginile false, disecate de specialiștii în demontare a propagandei ruse de pe internet.

Videoclipul cu soldații care „vorbesc poloneză” și încearcă să saboteze tancurile rusești a fost disecat, dezvăluindu-se un montaj de părți distincte video și audio, potrivit Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, un site de investigații cu sediul în Amsterdam, specializat în verificarea și demontarea propagandei.

Unele dintre imagini au fost filmate la începutul lunii februarie, iar editorii Kremlinului au adăugat peste imagini și sunet dintr-un videoclip filmat în timpul unui exercițiu militar finlandez din 2010.

Imaginea unui presupus vehicul blindat ucrainean care se presupune că înaintează pe teritoriul Rusiei a fost, de asemenea, demontată rapid și eficient.

Vehiculul din epoca sovietică din fotografie nici măcar nu aparține arsenalului ucrainean, potrivit anchetatorilor de la Oryx, o platformă open-source specializată în echipamente și tehnologie militară.

„Nici măcar asta nu aveau habar”, a transmis grupul într-o postare pe Twitter.

Mult mai sensibilă pentru anchetatori a fost afirmația, susținută de un videoclip al FSB – unul dintre principalele servicii de informații ale Rusiei – că un obuz tras de pe teritoriul ucrainean a distrus luni un avanpost rus la graniță.

Videoclipul FSB a fost examinat de anchetatorii de la Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de specialiști în probleme militare rusești și s-a dovedit a fi tot un fals.

„Cele mai apropiate trupe ucrainene sunt situate la mai bine de 37 de kilometri de zona de impact”, a conform unei postări CIT pe Twitter. Prin urmare, informația transmisă de securitatea rusă nu poate fi reală.

Într-o serie de postări care dezminți sistematic afirmația, CIT a menționat că singurele sisteme de artilerie ucraineană care ar putea trage la o asemenea distanță ar fi a provocat distrugeri mult mai grele decât coliba ​​avariată, prezentată în videoclip.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers