Prima pagină » Actualitate » Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia deține oficial titlul de „Regiune Gastronomică Europeană” în anul 2025. Premiul a fost acordat de Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT). Acest titlu a fost deținut de Catalonia (Spania) și Minho (Portugalia) în 2016, de Aarhus (Danemarca), Lombardia de Est (Italia) și Riga-Gauja (Letonia) în 2017, Galway (Irlanda) și Brabant de Nord (Olanda) în 2018, de Sibiu (România) și Egeea de Sud (Grecia) în 2019, Kuopio (Finlanda) în 2020 și 2021, Ljubljana (Slovenia) și Regiunea Coimbra (Portugalia) în 2021, Trondheim-Trøndelag (Norvegia) și Menorca (Spania) în 2022, Hauts-de-France (Franța) în 2023, Regiunea lacului Saimaa (Finlanda) în 2024. 

Siciliei i-a fost recunoscută în mod oficial maniera de abordare durabilă  a agriculturii și a angajamentului ferm de a proteja speciile locale și de a sprijini producția de alimente tradiționale. Aceasta a fost desemnată Regiunea Europeană a Gastronomiei 2025 de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT).

Consilierul pentru agricultură al regiunii Sicilia, Luca Sammartino, a declarat, după ce a primit trofeul, că Sicilia a alocat trei milioane de euro pentru dezvoltarea programului Regiunea Europeană a Gastronomiei 2025: un milion pentru 2024 și două milioane pentru 2025

Guvernul sicilian a decis să instituie un plan de investiții amplu pentru a îmbunătăți această moștenire neprețuită și pentru a primi vizitatori care vor veni în Sicilia să guste produsele noastre, să învețe despre tradițiile noastre și să descopere magia incredibilă a peisajelor noastre, a mai spus Sammartino.

Preșdinta IGCAT, dr. Diane Dodd, a lăudat calitatea produselor din Sicilia, iar viziunea acesteia a fost inspirată și întărită de o abordare durabilă a agriculturii, cu o bază puternică în speciile protejate și producția de alimente tradiționale care iau în considerare natura, cultura, meșteșugurile și bunăstarea locală. cetăţenii.

În special, juriul a recunoscut numeroase exemple de bune practici din care ar putea învăța alte regiuni, precum și colaborarea fantastică între diferitele consorții din sectorul agricol sicilian, care ar putea fi acum extinsă la alte sectoare, a mai spus Dodd.

Juriul care a decis câștigătorul s-a întâlnit cu peste 70 de părți interesate și organizații de top din regiune și a fost de acord că declare că mâncarea excepțională, varietatea și calitatea produselor locale, modul de viață de la fermă la furculiță, cultura, artele, meșteșugurile și ospitalitatea au făcut din Sicilia un veritabil câștigător.

În cadrul competiției, Sicilia a concurat cu ajutorul unui consorțiu transectorial care cuprinde Departamentul Agriculturii din Regiunea Sicilia; Consorțiul DOS Sicilia (Denumirea de origine siciliană); Consorțiul pentru protecția vinurilor DOC siciliene; Consorțiul de Ciocolată Modica; și o reprezentare a institutelor locale de management al ospitalității.

Scopul IGCAT este acela de împuternicire a comunităților locale, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța protejării și promovării alimentelor, culturii, artelor și bunurilor naturale regionale distincte, ca parte a strategiilor de dezvoltare și turism durabil și echilibrat. Acest lucru este esențial pentru protejarea planetei noastre, a sănătății, a bunăstării și a economiilor locale.

IGCAT este un institut non-profit, înființat în 2012, care lucrează cu consorții regionale ale părților interesate din domeniile gastronomiei, culturii, artei și turismului. Se bazează pe o rețea de experți din întrega lume și acționează în parteneriat cu organizații interguvernamentale specializate.

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele exclusiv pentru femei – o afacere de succes. Ce vedetă și-a deschis un astfel de local

Un sat din România a fost inclus pe lista INTERNAȚIONALĂ a „celor mai bune sate turistice din anul 2024”

Recomandarea video

Mediafax
Ce companii de stat au oferit prime de sărbători în 2025 și cât de mari au fost acestea. Care sunt campionii generozității
Digi24
Casetă metalică cu documente, descoperită sub talpa Cavalerului de pe acoperişul Castelului Corvinilor. Ce ascundea aceasta
Cancan.ro
Alex Bodi pune tunurile pe Ramona Olaru după ce a spus că fuge de săraci: 'Trecutul ei nu e prea wow'
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Gest disperat al unui cabanier: „Plătiți cât vă permiteți. E primul an în care nu am oaspeți de Crăciun”
Mediafax
Visul unei femei, distrus de judecători: Nu poate avea copilul soțului decedat
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Rusia ar putea amplasa noi rachete hipersonice la o fostă bază aeriană din Belarus: „Extinde raza de acțiune în Europa”
Cancan.ro
Care sunt orașele din România în care ninge de Revelion și de Anul Nou. Meteorologii Accuweather anunță iarnă grea
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii