Silvicultorii avertizează: Atacurile urșilor se înmulțesc, devin foarte grave și atacurile lupilor. În Suceava s-a triplat numărul de urși în raport cu efectivul optim

Silvicultorii avertizează: Atacurile urșilor se înmulțesc, devin foarte grave și atacurile lupilor. În Suceava s-a triplat numărul de urși în raport cu efectivul optim
Sursă FOTO- caracter ilustrativ
Publicat: 25/11/2021, 18:15

Efectivele de urşi din judeţul Suceava au crescut foarte mult, ajungând în prezent la 300 de exemplare, ceea ce pune în pericol gospodării ale populaţiei, se arată într-un raport al Direcţiei Silvice (DS) Suceava prezentat, joi, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Silvicultorii suceveni au prezentat în situaţia privind atacurile urşilor în judeţ şi care sunt măsurile pe care le-au luat, avertizând totodată că, pe lângă atacurile urşilor, au devenit foarte grave şi atacurile lupilor.

„Creşterea exagerată a numărului de urşi a condus la o restrângere a posibilităţilor de procurare a hranei şi implicit la creşterea numărului de atacuri asupra animalelor domestice şi sălbatice. Mai mult, exemplarele tinere, femelele cu pui, au fost nevoite să intre în intravilanul localităţilor pentru procurarea hranei (…) Înmulţirea exagerată a numărului de urşi a creat mari probleme şi la executarea lucrărilor silvice, echipele de muncitori fiind nevoite să abandoneze lucrările din cauză că urşii s-au apropiat prea mult de locurile în care îşi desfăşurau activitatea”, se arată în raportul DS Suceava citat de Agerpres.

Numărul urșilor, de trei ori mai mare față de efectivul optim

Silvicultorii atenţionează că deosebit de periculos este faptul că aceste exemplare au fost observate în afara fondului forestier, la zeci de kilometri distanţă de pădure, cum ar fi cazul urşilor observaţi la Dolhasca, Horodniceni, Bălăceana, Boroaia, precizând că efectivul optim de urşi din judeţ este de 103, dar în prezent a ajuns la 300.

„La această dată atacurile de urs asupra animalelor domestice s-au redus. În schimb, aceste atacuri s-au mutat asupra cervidelor şi asupra mistreţilor. De fapt, datorită creşterii exagerate a efectivelor de urs, de la 103 exemplare efective optime la 300 exemplare efective reale, am ajuns în momentul de faţă ca efectivele reale de cervide şi de mistreţi să se situeze sub nivelul efectivelor optime şi să scadă în continuare”, arată silvicultorii.

În aceste condiţii, începând cu data de 1 noiembrie, DS Suceava a început să administreze hrană complementară pentru speciile de vânat, în special suculentele şi concentratele (mere şi porumb), dar la locurile de hrănire pentru mistreţi şi cervide vin şi urşii care mănâncă hrana, atacând şi ucigând mistreţii şi cervidele.

Silvicultorii atenţionează că se confruntă cu atacuri de lupi din ce în ce mai sângeroase

Potrivit DS Suceava, pe 10 septembrie, la o stâna amplasată pe fondul cinegetic nr. 16 Valea Cârlibabei, o haită de 12 exemplare de lupi a omorât 63 de oi, valoarea pagubei fiind de 41.500 lei.

DS Suceava gestionează în prezent 24 fonduri cinegetice, dintr-un total de 71 existente la nivelul judeţului. Dintre cele 24 de fonduri cinegetice, 19 au habitate favorabile pentru urs.

Din 2016, recoltarea ursului a fost interzisă alături de lup, râs, pisică sălbatică, toate aceste specii fiind considerate specii strict protejate.

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a invitat primarii localităţilor unde în ultima perioadă au avut loc evenimente la un dialog ”onest şi real” cu instituţiile publice care au rol în gestionarea acestor situaţii, luând în considerare şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei incidente privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii