Simbolul Constanței a rămas fără bani. Constructorii cer încă 13 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Ce spune ministrul Dezvoltării?

Simbolul Constanței a rămas fără bani. Constructorii cer încă 13 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Ce spune ministrul Dezvoltării?
Sursa foto: Facebook/Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Publicat: 11/07/2023, 10:03

Cazinoul din Constanța se confruntă cu probleme financiare în timpul lucrărilor de reparații. Constructorii au nevoie de încă 13 milioane de euro pentru finalizarea proiectului. 

Ministerul Dezvoltării a promis să asigure acești bani pentru a vedea în sfârșit simbolul Constanței finalizat. Lucrările au înregistrat un progres mai lent decât s-a anticipat inițial, din cauza descoperirii unor probleme neprevăzute. Ministrul Dezvoltării a vizitat șantierul ieri și a stabilit ca termen de finalizare luna iunie a anului viitor. Aceasta ar fi o mare realizare nu doar pentru orașul de la Marea Neagră, cât un punct central de atracție pentru turiștii care vizitează Constanța.

Termenul inițial stabilit de autorități a fost toamna anului 2022. Cu toate acestea, pe parcursul lucrărilor, constructorii au descoperit mai multe probleme. La începutul reabilitării, s-a constatat că una dintre lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire, ceea ce a necesitat intervenții suplimentare care nu fuseseră prevăzute inițial.

„În cadrul licitației, se menționa că vom restaura doar podelele. Acestea erau din lemn. Deoarece a trebuit să refacem plăcile din beton, a fost necesar să dezafectăm podelele”, a declarat Petre Badea, directorul firmei de construcții.

Nu doar termenele au fost amânate, ci și cheltuielile s-au majorat. Acum, pentru decorațiuni și aripa de est, mai sunt necesari aproape 13 milioane de euro.

„Compania Națională de Investiții va face tot ce este posibil pentru a reda acest obiectiv publicului cât mai curând posibil”, a declarat Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării. „Sper că până în iulie anul viitor va fi finalizat, deoarece atunci expiră autorizația de construcție”, a adăugat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Locuitorii din Constanța și turiștii speră că muncitorii vor reuși să readucă Cazinoul la strălucirea sa originală.

„Presupun că îl vor termina înainte ca păsările să-l murdărească”, spune un localnic. Cazinoul de pe faleza orașului Constanța, construit la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în 1910, reprezintă un simbol al celui mai mare port al României.

Descoperire istorică în timpul renovării Cazinoului din Constanța

În timpul lucrărilor de renovare, a fost găsită o scrisoare de mare importanță istorică în zidurile clădirii. Este vorba despre un bilet scris în limba germană de către un deținut politic din Sibiu, care a fost adus să lucreze forțat la refacerea Cazinoului în anii 1950.

„Am descoperit recent un mesaj cu o încărcătură istorică și emoțională profundă în zidurile Cazinoului. Este vorba despre un bilet scris în limba germană de un deținut politic din Sibiu.

Cazinoul Constanța a fost renovat în anii 1950 cu ajutorul deținuților politici, iar aceste mărturii cutremurătoare au fost ascunse în zidurile clădirii”, a declarat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Traducerea biletului dezvăluie următoarele:

„Iubite prieten, dacă vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 iulie, până în prezent, 1952, mai, fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 ianuarie 1949 viața mea este în mâinile Domnului, pentru că nu voi fi liber prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat în Heltau-Cisnădie, aproape de Hermannstadt-Sibiu.”

„În fața unor astfel de momente, nu avem nevoie de multe cuvinte. Data viitoare când trecem pe lângă Cazinou, să nu uităm de Marton Iulius și de frații săi de suferință”, a concluzionat primarul Constanței.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului