Sindicatul Europol și USR, ”parteneriat” pentru a frâna aderarea la Schengen? Cât este adevăr și cât dezinformare în mesajele și acțiunile lor 

Sindicatul Europol și USR, ”parteneriat” pentru a frâna aderarea la Schengen? Cât este adevăr și cât dezinformare în mesajele și acțiunile lor 
Publicat: 13/10/2022, 15:51
Actualizat: 13/10/2022, 15:51

În contextul în care România pare mai aproape ca niciodată de intrarea în spațiul Schengen, majoritatea politicienilor dând mesaje de susținere la unison, în spațiul public au apărut și câteva poziții care fac notă discordantă și care lasă loc concluziei că s-ar dori îngreunarea aderării la spațiul de liberă circulație.

Mesajele respective aparțin Uniunii Salvați România (USR) și Sindicatului polițiștilor Europol. Potrivit surselor Gândul, cele două entități par, uneori, să respecte un scenariu comun al cărui scop rămâne, deocamdată, inexplicabil.

În ultima perioadă, cel puțin trei teme de discuție importante ar fi fost abordate ”în comun” de Sindicatul Europol și USR:

  • aderarea României la spațiul Schengen
  • salariile mărite ale parlamentarilor
  • licitația pentru autospecialele destinate Ministerului Afacerilor Interne.

Sindicatul Europol și USR, ”frâne” în calea aderării la Schengen?

Cel puțin în ceea ce privește o eventuală blocare a aderării României la Schengen, USR și EUROPOL bifează declarații și demersuri șocante, spun sursele Gândul.

Aderarea României la spațiul Schengen, la începutul anului 2023, este condiționată, în primul rând, de aprobarea raportului evaluării din luna octombrie, în cadrul unui grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene. Apoi, mai este necesar un vot pozitiv, în luna decembrie, în Consiliul JAI al Uniunii Europene (8-9 decembrie), pentru eliminarea controalelor de frontieră.

Numai că Sindicatul Europol amenință cu forme de protest prin care să refuze blocarea refugiaților, ba chiar a lansat și amenințări voalate potrivit cărora nu ar fi bine ca delegația Schengen trimisă în România să întâlnească și polițiști care să spună ”adevărul”.

Păstrând aceeași notă surprinzătoare, reprezentanții USR se deplasează la instituțiile europene și încearcă, prin diverse punctaje de partid despre legile Justiției și nu numai, să blocheze ridicarea MCV și aderarea României la Schengen.

Salariile demnitarilor și mesajele care distorsionează realitatea

Un alt subiect unde Sindicatul Europol și USR pare că și-ar fi calibrat mesajele, aflându-se pe aceeași ”lungime de undă”, este cel al salariilor parlamentarilor, mai spun sursele Gândul.

  • Europol arăta, într-un comunicat: ”În baza unui nou principiu, «ziua ca hoții», parlamentarii și-au mărit salariile cu 3.000 de lei pe lună. Astfel, putem observa bătaia de joc permanentă la care suntem supuși și faptul că suntem «fraierii de serviciu» în ochii Guvernului, atâta vreme cât am rămas ultima categorie de bugetari care este cea mai departe de aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
  • USR a scris pe Facebook: ”În Senat, PSD, PNL, UDMR și AUR au votat, cot la cot, să crească salariile tuturor demnitarilor cu 25%. (…) Singurul lucru de care PSD și PNL sunt în stare este să își crească privilegiile. USR a fost singurul partid care a votat împotriva creșterii salariilor pentru politicieni. La fel vom face și acum”.

Deși din ambele mesaje făcute publice se poate înțelege că salariile demnitarilor au fost mărite, în realitate, Senatul a fost doar prima cameră decizională, explică sursele Gândul, iar în Camera Deputaților s-a respins acest proiect, astfel că salariile parlamentarilor rămân neschimbate. Cei care vor beneficia de salarii mărite vor fi aleșii locali.

”Drulă cere să se sesizeze DNA. Să înțelegem că se autodenunță”

O altă temă unde se remarcă aceeași poziție a celor două entități este licitația pentru autospecialele destinate MAI.

Sindicatul Europol a fost cel care a ridicat inițial tema autospecialelor”, afirmă sursele Gândul, după care, la foarte scurt timp, ”USR a preluat subiectul și l-a politizat”.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, referindu-se la respectiva licitație, că ”poliția lui Bode a mințit” când a explicat necesitatea unor specificații controversate. Astfel, s-ar fi ajuns la o licitație… cu dedicație.

”Ce rămâne oare să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică. Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a arătat, însă, documentele semnate de Cătălin Drulă – atunci când era ministru al Transporturilor -, prin care chiar el aproba contractul de finanțare, care conținea și detaliile tehnice, pe care atât USR, cât și Europol le reclamă acum.

Singurul aspect care ne interesează la MAI e dezinformarea. Mă aflu în fața dumneavoastră să combat această dezinformare cu argumente. Fostul ministru Drulă face acuzații grave, cu atac la persoane, vorbind despre acte semnate de dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi plâns. Cere să se sesizeze DNA. Să înțelegem că se autodenunță.

Drulă sesizează OLAF, în condițiile în care aceste specificații au fost pe masa lui Drulă și Ghinea. Întreaga documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competente. S-a gândit ce o să spună procurorilor când va fi întrebat cum și de ce a semnat acele specificații pe care le numește cu dedicație?”, a spus ministrul Lucian Bode.

Acestea sunt doar o parte dintre situațiile în care mesajele Sindicatului Europol și USR coincid, atât ca punctaj, cât și ca timing, întrebarea esențială fiind: Cine copiază mesajele cui?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte