Situația romilor în Europa, tot mai îngrijorătoare. Trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare

Situația romilor în Europa, tot mai îngrijorătoare. Trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare
Situația romilor în Europa, tot mai îngrijorătoare. Trăiesc în locuinţe pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare / Sursa FOTO: monitorulcj.ro
Publicat: 25/10/2022, 10:02

Condiţii de trai deplorabile, perspective sumbre în ceea ce priveşte şcoala şi locul de muncă: situaţia romilor în Europa este tot mai îngrijorătoare. Cel puțin aceasta este concluzia celui mai recent raport dat publicității.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), traiul romilor nu s-a îmbunătăţit în pofida obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană pentru a le facilita integrarea.

80% dintre romi trăiesc în sărăcie

Peste tot, „romii continuă să se confrunte cu niveluri şocante de privare, marginalizare şi discriminare”, afirmă Michael O’Flaherty, directorul FRA. Factorii politici naţionali ar trebui să depună „toate eforturile pentru a combate această situaţie intolerabilă”, a completat el.

Documentul FRA, instituţie cu sediul la Viena, bazat pe aproape 8.500 de interviuri cu romi din 10 ţări europene, vorbeşte despre „progresul insuficient şi mult prea lent”. Astfel, potrivit sursei citate, 80% dintre romi trăiesc încă în sărăcie (media UE este de 17%). Mai mult de jumătate dintre ei locuiesc în case pline de igrasie, întunecate, fără instalaţii sanitare adecvate. Unul din cinci romi nu beneficiază de apă curentă.

În 2020, rata de angajare a romilor a fost de doar 43%, cu mult sub media europeană (72%). Alte date din raport: femeile rome au o speranţă de viaţă de 71 de ani, iar bărbaţii, de 67 de ani. În ceea ce priveşte educaţia, cifrele sunt dramatice: 71% dintre tinerii romi părăsesc sistemul de învăţământ prematur, o proporţie care în rândul tinerilor cu vârste de 18-24 de ani din UE este de doar 10%. Iar dintre cei care sunt şcolarizaţi, mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani merg la o şcoală segregată, fenomen întâlnit în special în Slovacia şi Bulgaria.

Sondaj realizat în 10 țări din UE

Rezultatele sondajului arată „evoluţii pozitive în lupta împotriva hărţuirii şi a violenţei motivate de ură, dar nicio îmbunătăţire reală în ceea ce priveşte discriminarea”. „Multe ţări încă nu ating obiectivele stabilite în cadrul planului pe 10 ani al UE pentru romi”, care urmează să se încheie în 2030, avertizează FRA.

Raportul se bazează pe un sondaj realizat de FRA în 2021 în rândul romilor din Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Spania, precum şi Macedonia de Nord şi Serbia, două ţări candidate la UE. În Bulgaria şi Slovacia, datele au fost colectate de autorităţile naţionale, cu sprijinul FRA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale