Situație îngrijorătoare: Numărul copiilor născuți prematuri a crescut în pandemie/România, pe primele locuri în UE la capitolul mortalitate infantilă

Situație îngrijorătoare: Numărul copiilor născuți prematuri a crescut în pandemie/România, pe primele locuri în UE la capitolul mortalitate infantilă
Copii născuți prematuri în România. Sursă foto: Salvați Copiii/caracter ilustrativ
Publicat: 17/05/2021, 12:41

Rata nașterilor premature a fost mai mare cu 14% la maternitatea Spitalului de Urgență Universitar (SUUB) față de media națională de 9-10 % în anul 2020, chiar în condițiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări. Foarte multe mame provin din grupe populaționale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidența crescută a infecțiilor antenatale, a malformațiilor congenitale intrauterine nedepistate și a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură performantă, arată Organizația Salvați Copiii, într-un comunicat de presă, prezentat luni la Spitalul Universitar.

Organizația Salvați Copiii dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE+CFM-un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.

Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirarea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia fiind transferați de la alte maternități din țară.

Nșterile premature, o dramă pentru familie

Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor prompt și adecvat, acești copii nu pot să supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea socială și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”, a declarat doctorul Adriana Dan, șeful secției de Neonatologie al SUUB.

78 de bebeluși spitalizați la ATI, în 2021

Începând de astăzi, medicii de la SUUB vor avea la dispoziție tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naștere, ceea ce va reducere afectarea neurologică.

În anul 2021, la SUUB au fost 711 de nașteri, dintre care 76 de nou-născuți prematuri, iar 78 dintre bebeluși au fost spitalizați în Terapie Intensivă. Secția de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III, având capacitatea de a  acorda îngrijiri medicale de nivel înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut și avem personal bine instruit, medici devotați care fac tot ce știu și pot pentru salaverea celor mici. Mulțimim Salvați Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă și ne dorim ca împreună să putem salva mai multe vieți”, spune medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului de Urgență Universitar.

România, rată sumbră în ceea ce privește mortalitatea infantilă

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, țara noastră fiind pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,8%.

Totodată, aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?