Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid

Redactor:
Florentina Dinu
Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid
Sursa foto: Shutterstock

Experţii au constatat că femeile însărcinate sunt în categoria celor care riscă să facă forme severe, mai ales în caz de comorbidităţi. Ultimele studii au arătat că gravidele cu simptome de Covid au un risc mai mare decât femeile care nu sunt însărcinate să facă forme severe de boală. Astfel, Societatea profesională a specialiştilor în obstetrică-ginecologie le-a recomandat medicilor să le prezinte viitoarelor mame toate informaţiile despre vaccinurile anti-Covid.

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-covid

Experţii de peste Ocean au transmis că Nu trebuie amânată sarcina după vaccinare. Iar dacă femeia rămâne gravidă după prima doză, a doua doză trebuie administrată conform protocolului.

Nu este necesar testul de sarcină înainte de vaccinare. În plus, vaccinul antigripal și vaccinul DTPa trebuie făcute în sarcină după cel puţin 14 zile după administrarea vaccinului anti-Covid.

La fel ca gravidele, nici femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, dar datele sugerează că vaccinul NU trece în laptele matern.

În final, decizia de a se vaccina aparține în totalitate pacientei, după ce a primit toate informațiile necesare de la medic.

De asemenea, SOGR solicită nuanţarea mesajului de către cei aleşi ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: „nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc.”

Următoarele date sunt certificate de studiile ştiinţifice (date publicate la sfârşitul lunii decembrie 2020 – ianuarie 2021):

  • Gravidele simptomatice cu boală COVID-19 sunt la un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice COVID-19 care nu sunt gravide.
  • Deşi riscul absolut pentru forma severă COVID-19 este mic, există un risc mai mare de internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO şi deces la gravidele simptomatice COVID-19 faţă de femeile COVID-19 simptomatice negravide.
  • Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc şi mai mare de boală COVID-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidităţi.
  • Grupurile de experţi internaţionali (ACOG, CDC, JCVI, RCOG) sunt de acord că gravidele reprezintă o populaţie cu risc înalt, alături de pacienţii cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc., toţi dezvoltând forme severe de COVID-19; aceasta cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidităţi.
  • Cele două vaccinuri COVID-19 existente acum în România nu au fost testate pe gravide. De aceea nu există date specifice de siguranţă pentru sarcină. Studiile DART (Data from Developmental and Reproductive Toxicity) elaborate de Moderna şi publicate în 4 decembrie 2020 arată lipsa oricăror efecte adverse asupra reproducerii şi dezvoltării embrionare la şoarece. Studiile DART ale lui Pfizer-BioNtech sunt aşteptate în scurt timp şi sunt date preliminare că vor arăta aceeaşi lipsă de efecte adverse asupra reproducerii.
  • Ţinând cont de mecanismul de acţiune al acestor vaccinuri şi de rezultatele studiilor clinice de fază II şi III, este de aşteptat ca eficienţa şi siguranţa vaccinurilor la gravide să fie aceleaşi ca în cazul femeilor negravide (ACOG, 2021).
  • Sunt planificate să înceapă în SUA studii pe gravide încă din ianuarie 2021.
  • Există doar un lot foarte mic de femei (voluntare în studiile clinice) care au rămas gravide accidental pe parcursul administrării vaccinului. Datele acestora sunt urmărite, dar nu au fost încă finalizate.
  • Se aşteaptă date de la cele 330.000 de gravide care lucrează în sistemul de sănătate SUA şi care beneficiază de vaccinare prioritară în prezent. Se estimează că majoritatea se vor vaccina.
  • Numeroase vaccinuri se administrează în timpul sarcinii de zeci de ani (cele care nu conţin virus viu atenuat). De exemplu: vaccinul gripal, vaccinul DTPa (diftero-tetanopertussis) sunt administrate în sarcină şi nu au fost descrise efecte adverse la mamă sau la făt. Vaccinurile COVID-19 au îndeplinit aceleaşi standarde înalte de siguranţă în procesul aprobării lor ca şi cele amintite mai sus.

CNCAV: Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 nu sunt recomandate femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului

 Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV) a transmis ca vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt recomandate în acest moment femeilor însărcinate fără ca acestea să consulte în prealabil un medic și fără să fie luate în calcul riscurile și beneficiile individuale.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide