Soldații ruși, „carne de tun” în Ucraina: „Avem haine roase de molii și armele ni se blochează în mod constant”

Soldații ruși, „carne de tun” în Ucraina: „Avem haine roase de molii și armele ni se blochează în mod constant”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 24/05/2022, 14:55

Soldații ruși care se pregătesc să lupte în Ucraina trebuie să-și cumpere singuri echipamentele, din banii lor, potrivit unor militari care au discutat cu The Moscow Times, sub protecția anonimatului.

Printre echipamentele care nu sunt furnizate de armată se numără încălțămintea, vestele antiglonț, bandajele și garourile.

„Dacă primești o uniformă de război, atunci ești norocos – poți face economii. Trebuie să ne luăm bluze și pantaloni, cel puțin un schimb de haine… Am fi fericiți dacă uniformele noastre se păstrează în stare bună, ca să nu dăm bani din salariu”, a declarat unul dintre militarii ruși din Garda Națională (Rosgvardia).

Soldaților intervievați de The Moscow Times li s-a promis un salariu lunar de 3.365 dolari (200.000 ruble), dacă semnează un contract că se alătură trupelor care luptă în Ucraina – dar trebui să-și procure singuri echipamentul.

„O vestă antiglonț Nivel 4 – care poate opri gloanțele de pistol/pușcă și șrapnelul – costă în medie 70.000 ruble (1.200 dolari).

O cască este 10.000 de ruble (160 de dolari). O pereche de bocanci costă circa 5.000 de ruble (80 de dolari) și ai nevoie de două perechi.

O vestă tactică costă 5.000-10.000 de ruble (80-160 de dolari). Mai ai nevoie de bluză, pantaloni, tricouri și pulovere. Totul costă aproape 200.000 ruble (3.365 dolari)”, a declarat un militar al Rosgvardia.

„Echipamente roase de molii, arme care se blochează constant”

Un soldat rus dintr-o unitate militară de lângă munții Urali a declarat că niciun echipament nu a fost livrat către cei din Ucraina.

„Trebuie să ne cumpărăm totul singuri, din banii noștri. Nu vorbesc nici măcar de echipament antiglonț modern și căști: nu avem haine pentru vreme rece, nu avem rații militare sau truse de prim ajutor”, s-a plâns acesta. „Echipamentele noastre din Ucraina sunt pline de molii și armele ni se blochează constant”.

Magazinele militare online înregistrează o creștere a vânzărilor de veste antiglonț, căști și uniforme, potrivit unor manageri de asememea afaceri.

O vestă antiglonț cu protecție full costă 138.000 de ruble, adică 2.280 de dolari.

Un alt soldat care a luptat în Ucraina, la începutul războiului, a declarat că încălțămintea și hainele nu sunt de iarnă.

„Mi-au degerat ambele picioare. În Ucraina am înghețat mereu, zi și noapte și mă gândeam mereu cum să mă încălzesc”, a spus acesta.

Nu toate corturile militare aveau aragaz sau sobă și soldații încercau să se încălzească cu pături, a declarat Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, care investighează activitatea militară și mercernară a Rusiei.

De asemenea, un vânzător de echipamente militare și medicale, a declarat: „O trusă de prim ajutor costă 20.000 de ruble (325 dolari) și conține produse minime: antibiotice, garouri, alexifarmic, trauma pad, seringi, coagulant. Dacă nu ai propriul kit de supraviețuire, nimeni nu te va salva. Pe câmpul de luptă nu poți opri sângerarea cu iod”, a spus acesta, potrivit The Moscow Times.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult