Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa: ”Atenția lumii este focalizată pe Gaza, Ucraina poate deveni un nou Afganistan”

Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa: ”Atenția lumii este focalizată pe Gaza, Ucraina poate deveni un nou Afganistan”
Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa / Sursa foto - The Moscow Times - Aaron Chamski
Publicat: 09/11/2023, 12:08
Actualizat: 09/11/2023, 12:13

Conflictul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas atrage atenția întregii lumi, focarul din ce în ce mai tensionat din Orientul Mijlociu mutând atenția de la războiul din Ucraina.

În astfel de condiții, soldații ucraineni se tem că lupta lor ar putea fi ”uitată” de comunitatea internațională și vor fi nevoiți să facă față, lispsiți de sprijinul logistic necesar, unor ”valuri nesfârșite de ruși”.

Un reportaj realizat de The Moscow Times pe linia frontului scoate în evidență aceste temeri ale unor luptători ucraineni care înțeleg conotațiile conflictului din Orientul Mijlociu, însă trăiesc și teama că invazia Federației Ruse ar putea, din nefericire, să treacă în plan secund.

În regiunea Zaporojie, unul dintre soldații ucraineni – care a insistat să fie prezentat doar cu ”numele de război”, Kaneki – conduce o camionetă, fumează o țigară într-unul dintre puținele momente de liniște, și spune că acest conflict din Gaza nu poate dura foarte multă vreme.

„Nu va dura mult. Israel versus Gaza? Se va calma repede. Chiar dacă eu cred că acest război va fi rapid, încă mă tem că rușii vor specula momentul pentru a începe să facă lucruri murdare”, crede acesta, considerând că lupta dusă de Ucraina cu Rusia lui Putin este departe de a fi încheiată, iar rușii ar putea folosi chiar arme chimice împotriva soldaților ucraineni.

”Când ai picioarele în noroi, nu te gândești prea mult la asta. Nici măcar nu te gândești la Ucraina, la libertate sau chiar la victorie. Cel mai important lucru sunt camarazii tăi, să-i scoți în viață. Nu te gândești la nimic altceva”

Soldat ucrainean

Kaneki | Sursa foto – The Moscow Times / Aaron Chamski

Mă tem că opinia publică va obosi și va crede că acest război este inutil”

Un alt soldat ucrainean – Strika – spune răspicat că cea mai îngrijorătoare perspectivă este cea în care Europa și SUA ar decide că trebuie redus sau stopat ajutorul pentru Ucraina.

Un astfel de scenariu ar duce la o confruntare înspăimântătoare, Rusia lui Putin având capacitatea de a trimite pe frontul din Ucraina un număr imens de soldați.

„Mă tem că mâine Europa și Statele Unite vor decide că nu mai merită să ajutăm Ucraina și vom ajunge să fim nevoiți să oprim valuri nesfârșite de ruși. Mă tem că vom fi uitați, iar Ucraina va deveni un nou Afganistan. Mă tem că opinia publică va obosi și va crede că acest război este inutil. Dar ceea ce mă sperie cel mai mult este că ne vor uita curajul și vor uita pe toți morții noștri și pe toți camarazii noștri care și-au sacrificat viața”, spune Strika, potrivit sursei citate.

”Ne confruntăm cu armata rusă – nu este comparabil”

Smiley este un alt militar ucrainean care luptă împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Face o pauză înainte de a spune că, din punctul său de vedere, că Israelul și Ucraina sunt foarte diferite în ceea ce privește intensitatea conflictelor și nevoile lor de arme și echipamente.

„Aici, avem nevoie de un număr astronomic de arme, obuze, oameni și muniții în fiecare zi pentru a face față Rusiei. Israelul are una dintre cele mai bune armate din lume și se confruntă cu Hamas, un mic grup terorist. Ne confruntăm cu armata rusă – nu este comparabil”, crede al.

Soldatul ucrainean mai spune și că războiul din Fâșia Gaza ar putea forța Israelul să se alăture efortului de război și să înceapă să ajute Ucraina.

„Cu cât trec mai multe zile, cu atât mai mult urăsc ceea ce am devenit din cauza acestui război și din cauza rușilor. Urăsc această fiară însetată de sânge în care m-am transformat, mă tem că nu voi reveni niciodată la normal și în fiecare zi trebuie să lupt împotriva disperării”

Soldat ucrainean

Sursa foto – The Moscow Times / Aaron Chamski


Citește și:

Un cetățean român care lupta pentru Ucraina A MURIT PE FRONT. Mesaj emoționant al iubitei sale: ”Ești eroul meu”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Domeniul în care românii suferă concedieri. Se taie în carne vie
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×