Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa: ”Atenția lumii este focalizată pe Gaza, Ucraina poate deveni un nou Afganistan”

Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa: ”Atenția lumii este focalizată pe Gaza, Ucraina poate deveni un nou Afganistan”
Soldații ucraineni se tem să nu fie ”uitați” de SUA și Europa / Sursa foto - The Moscow Times - Aaron Chamski
Publicat: 09/11/2023, 12:08
Actualizat: 09/11/2023, 12:13

Conflictul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas atrage atenția întregii lumi, focarul din ce în ce mai tensionat din Orientul Mijlociu mutând atenția de la războiul din Ucraina.

În astfel de condiții, soldații ucraineni se tem că lupta lor ar putea fi ”uitată” de comunitatea internațională și vor fi nevoiți să facă față, lispsiți de sprijinul logistic necesar, unor ”valuri nesfârșite de ruși”.

Un reportaj realizat de The Moscow Times pe linia frontului scoate în evidență aceste temeri ale unor luptători ucraineni care înțeleg conotațiile conflictului din Orientul Mijlociu, însă trăiesc și teama că invazia Federației Ruse ar putea, din nefericire, să treacă în plan secund.

În regiunea Zaporojie, unul dintre soldații ucraineni – care a insistat să fie prezentat doar cu ”numele de război”, Kaneki – conduce o camionetă, fumează o țigară într-unul dintre puținele momente de liniște, și spune că acest conflict din Gaza nu poate dura foarte multă vreme.

„Nu va dura mult. Israel versus Gaza? Se va calma repede. Chiar dacă eu cred că acest război va fi rapid, încă mă tem că rușii vor specula momentul pentru a începe să facă lucruri murdare”, crede acesta, considerând că lupta dusă de Ucraina cu Rusia lui Putin este departe de a fi încheiată, iar rușii ar putea folosi chiar arme chimice împotriva soldaților ucraineni.

”Când ai picioarele în noroi, nu te gândești prea mult la asta. Nici măcar nu te gândești la Ucraina, la libertate sau chiar la victorie. Cel mai important lucru sunt camarazii tăi, să-i scoți în viață. Nu te gândești la nimic altceva”

Soldat ucrainean

Kaneki | Sursa foto – The Moscow Times / Aaron Chamski

Mă tem că opinia publică va obosi și va crede că acest război este inutil”

Un alt soldat ucrainean – Strika – spune răspicat că cea mai îngrijorătoare perspectivă este cea în care Europa și SUA ar decide că trebuie redus sau stopat ajutorul pentru Ucraina.

Un astfel de scenariu ar duce la o confruntare înspăimântătoare, Rusia lui Putin având capacitatea de a trimite pe frontul din Ucraina un număr imens de soldați.

„Mă tem că mâine Europa și Statele Unite vor decide că nu mai merită să ajutăm Ucraina și vom ajunge să fim nevoiți să oprim valuri nesfârșite de ruși. Mă tem că vom fi uitați, iar Ucraina va deveni un nou Afganistan. Mă tem că opinia publică va obosi și va crede că acest război este inutil. Dar ceea ce mă sperie cel mai mult este că ne vor uita curajul și vor uita pe toți morții noștri și pe toți camarazii noștri care și-au sacrificat viața”, spune Strika, potrivit sursei citate.

”Ne confruntăm cu armata rusă – nu este comparabil”

Smiley este un alt militar ucrainean care luptă împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Face o pauză înainte de a spune că, din punctul său de vedere, că Israelul și Ucraina sunt foarte diferite în ceea ce privește intensitatea conflictelor și nevoile lor de arme și echipamente.

„Aici, avem nevoie de un număr astronomic de arme, obuze, oameni și muniții în fiecare zi pentru a face față Rusiei. Israelul are una dintre cele mai bune armate din lume și se confruntă cu Hamas, un mic grup terorist. Ne confruntăm cu armata rusă – nu este comparabil”, crede al.

Soldatul ucrainean mai spune și că războiul din Fâșia Gaza ar putea forța Israelul să se alăture efortului de război și să înceapă să ajute Ucraina.

„Cu cât trec mai multe zile, cu atât mai mult urăsc ceea ce am devenit din cauza acestui război și din cauza rușilor. Urăsc această fiară însetată de sânge în care m-am transformat, mă tem că nu voi reveni niciodată la normal și în fiecare zi trebuie să lupt împotriva disperării”

Soldat ucrainean

Sursa foto – The Moscow Times / Aaron Chamski


Citește și:

Un cetățean român care lupta pentru Ucraina A MURIT PE FRONT. Mesaj emoționant al iubitei sale: ”Ești eroul meu”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?