Solidaritate musulmană pentru Palestina la București. Egipt refuză să adăpostească refugiați din Gaza: „Palestinienii trebuie să rămână în Palestina”

Publicat: 20/10/2023, 17:00
Actualizat: 20/10/2023, 19:50

Reprezentanți diplomatici din circa 20 de state și-au exprimat solidaritatea cu poporul palestinian, la o manifestație în fața Ambasadei Palestinei la București. Dacă sprijinul moral a fost consistent, de ajutor real nu poate fi vorba, ambasadorul de la Cairo, Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, anunțând că nu va permite refugiaților din Gaza să intre în Egipt, cu excepția celor răniți.

Diplomații arabi, susținuți de alți coreligionari, au venit vineri, în jurul orei 14.30, la sediul Ambasadei Palestinei la București pentru a-și manifesta sprijinul pentru poporul palestinian în contextul războiului dintre Israel și gruparea Hamas și au emis un comunicat în care protestează împotriva atacării spitalului Al Ahli din Gaza. Israelul și grupările palestiniene s-au acuzat reciproc de atacul care a produs, probabil, sute de victime.

Diplomații musulmani acuză Israel de masacrul de la Spitalului Baptist Al Ahli

„Grupul Ambasadorilor Arabi de la București condamnă cu fermitate țintirea flagrantă de către forțele brutale de ocupație israeliene a Spitalului Baptist Al Ahli din Fâșia Gaza, care a luat viețile și a rănit sute de civili nevinovați, inclusiv palestinieni bolnavi, răniți și strămutați. Acest act odios este o încălcare flagrantă a tuturor principiilor internaționale ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar”, au transmis ambasadorii într-un comunicat comun de presă.

Reuniune diplomatică ad hoc fără precedent

La eveniment au participat reprezentanți diplomatici din Arabia Saudită, Palestina, Liban, Algeria, Egipt, Indonezia, Iran, Irak, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Libia, Malaezia, Nigeria, Siria, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia, Tunisia, Sudan și Pakistan. Ambasadorul Iranului a adus o coroană de flori albe, alături de mesajul „Iranul stă alături de Palestina”, potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterul Gândul.Ambasadorul Palestinei în România susţine că românii din Gaza şi familiile lor au rămas fără documente în ultimele săptămâni. „Îi ajutăm să-şi refacă paşapoartele şi îi vom ajuta în orice privinţă”, a spus Issam Tawfiq Masalha.

Egipt acceptă refugiați români prin Rafah, interzis palestinieni teferi

La rândul său, ambasadorul Egiptului în România susţine că românii blocaţi în Gaza vor putea ajunge în ţara sa odată ce punctul de trecere a frontierei Rafah va funcţiona. „Suntem în contact cu România şi cu Egiptul în această privinţă şi subliniem că punctul de trecere a frontierei din Rafah este deschis pe partea noastră şi, din momentul în care asistenţa umanitară va putea ajunge în Gaza, toate persoanele cu dublă naţionalitate vor putea intra în Egipt”, a explicat Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România. Acesta spune însă că ţara sa nu va primi refugiaţi palestinieni, ci doar răniţi sau alte persoane care au nevoie de asistenţă umanitară.

Din punct de vedere al primirii refugiaţilor, potrivit drepturilor umanitare, vom accepta răniţi, însă nu vom primi refugiaţi. Pentru că asta va goli cauza palestiniană de conţinut. Palestinienii trebuie să rămână în Palestina, Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România.

„Începând de azi-noapte, lucrăm 24 din 24 să facem ca punctul de trecere a frontierei din Rafah capabil să primească ajutorul umanitar. Sunt o mulţime de camioane care aşteaptă să treacă, dar cred că astăzi, primul convoi, de 20 sau 50 de camioane, va avea permisiunea de a trece. Noi sperăm că întreaba asistenţă umanitară să aibă permisiunea de a trece, pentru că, la aeroportul El Arish (aflat în nordul Peninsulei Sinai, lângă Fâşia Gaza), primim asistenţă din întreaga lume, pe care sperăm să o putem transfera în Gaza”, a declarat ambasadorul.

Citiți și: Israelul a prezentat etapele operaționale din Fâșia Gaza / Obiectivele includ eliminarea Hamas și securizarea teritoriului palestinian

VIDEO | Racheta care a distrus misiunea de pace a lui Biden. Cum explică scriitorul și publicistul, Ion Cristoiu, dezastrul lui Biden la Tel Aviv

Fiul unui fondator al HAMAS acuză gruparea că nu îi pasă de palestinieni. „Vor să transforme lumea într-un stat islamic”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?