Soluția Guvernului, după creșterea prețurilor la materialele de construcții. Multe proiecte de investiții ar putea fi blocate, fără o măsură de protecție

Soluția Guvernului, după creșterea prețurilor la materialele de construcții. Multe proiecte de investiții ar putea fi blocate, fără o măsură de protecție
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 30/08/2021, 19:57
Actualizat: 30/08/2021, 20:00

Guvernul României a aprobat, în ședința de luni, 30 august 2021, un proiect de act normativ care oferă o soluție la problema creșterii prețurilor materialelor de construcții.

Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în contextul posibilității ca proiectele de investiții să se blocheze din cauza majorării costurilor.

„România se află între primele țări din Uniunea Europeană care implementează o soluție, pe termen lung, privind creșterea prețurilor materialelor de construcții”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

În ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcțiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar prețul materialelor a crescut vertiginos. Astfel, terminarea unor investiții publice este periclitată. Ordonanța de acum vine în sprijinul proiectelor construite cu finanțare din bani publici.

”Fără această soluție, multe dintre construcțiile începute (școli, spitale, sisteme de apă și canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante și au fost investiți bani publici în construcția lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcții, investițiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul, care a subliniat că „soluția propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte ușor în cazul creșterilor și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică”.

Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului (Unitate Administrativ-Teritorială), în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS. În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora – a conchis Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.


CITEȘTE ȘI: Amenzi record pentru firmele de construcții din București. Inspectorii ITM au dat sancțiuni în valoare de peste 1,5 milioane de euro


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Corina Caragea, cu un alt bărbat! În timp ce soţul ei locuieşte în Germania, ea...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
O femeie condamnată că și-a omorât cei patru copii a fost eliberată după 20 de...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Noul VOLKSWAGEN s-a dat ca PÂINEA CALDĂ. Sold out în 8 minute
Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
A găsit o cameră ascunsă în casa străbunicii. Ireal ce a descoperit înăuntru
Ce s-a găsit la 4.000 de metri sub apă și NU VOR SĂ ȘTII?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
HALEP e în culmea fericirii! Anunțul venit ACUM: A DEMONSTRAT
Breaking News. Crima din sectorul 4. Ce face mama fetei și cine e suspectul principal
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...