Sorin Cîmpeanu anunță adoptarea unei OUG privind decontarea navetei elevilor: Ministerul Educaţiei are un buget de 100 de milioane de lei – VIDEO

Publicat: 16/06/2021, 18:00

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor. O noutate anunțată de Cîmpeanu este că se decontează și naveta pe distanțe mai mari de 50 de km. 100 de milioane de lei din buget sunt prevăzute pentru această măsură. Guvernanții au anticipat că vor beneficia de ea circa 130.000 de elevi. Familia elevului nu trebuie să mai avanseze sumele.

„Guvernul a adoptata azi OUG care face posibilă decontarea navetei elevilor. E un pas, un prim pas important în rezolvarea unei probleme care trenează de mult timp, decontarea transportului elevilor.

Ordonanța face referire la decontarea navetei. Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precendeți. De exemplu, în 2019 naveta elevilor a necesitat aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta sunt disponibile în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni. Asta e durata cursurilor într-un an, deși au rămas mai puțin. E o valoare medie de 770 de lei per elevi, pentru cele 34 de săpătmâni.

Știm că nu sunt îndeajuns, dar sunt plusuri. Primul e decontarea la un nivel triplu, de la 10 la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 km, la care se adaugă 3 lei pe km pentru următorii până la 50 de kilometri.

A doua noutate e că se decontează naveta și pentru distanțe de peste 50 de km.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt…

Al treilea element: familia elevului nu trebuie să mai avanseze sumele, ci Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și școli avansează aceste sume. Ele vor fi demontate pe baza de documente justificative la finalul lunii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a refuzat să comenteze OUG prin care s-a amânat creșterea alocațiilor

„Cu sigurnață ne dorim investiții în educație. Abandonul școlar nu pote fi combărut doar cu măsuri din domeniul educației. Aici vorbim și de alocații, mai ales pentru cei din mediul rural. Atâta vreme cât dețin portofoliul Ministerului Ediucației, mă opresc aici. Ministerul Educațiuei nu este inițiatorul acestei OUG, prin care s-a amânat mărirea alocațiilor.

60 la sută dintre profesori au fost vaccinați. Sectorul educației rămâne cea mai numeroasă categorie care s-a vaccinat”, a spus Sorin Cîmpeanu.

O hartă a școlilor unde analfabetismul reprezintă o problemă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță un proiect pilot prin care vor fi angajați în școli consilieri pentru a combate abandonul școlar și hărțuirea printre elevi.

„Analfabetismul e o problemă cronică pe care nu o putem rezolva azi. Facem o hartă cu școlile cu risc major de abandon școlar. Ele o să fie identificate și printr-un proiect pilot, 1000 de școli, o să aibă un consilier școlar plătit din fonduri europene, dacă se poate din toamna acestui an. Ele vor viza și măsurile anti-bulling (n.r.: hărțuire). Evident că nu poate rezolva un singur consilier tot, dar când avem legea educației încheiată o să aibă un consilier. La școli cu mai mulți elevi o să fie mai mulți consilieri școlari. O să fie și criterii de performanță. Acum consilierii nu pot să vă asigur că fac ce trebue”, a spus Sorin Cîmpeanu,  într-o conferință de presă.

În privința orelor remediale, ministrul Educației a precizat că numărul elevilor care au avut de pierdut este mult mai mare în comparație cu cel al elevilor care au avut de câștigat de pe urma lor.

„Orele remediale au început în martie. Au fost simulărle pentru bacalaureat și capacitate. Rezultatele au fost peste așteptări. Asta ne arată că au fost eficiente, dar sunt mult prea puține. Numărul celor care au suferit pierderi este mult mai mare decât cel al celor care au avut de câștigat de pe urma orelor remediale”, a concluzionat ministrul Educației.

Citește și: Sorin Cîmpeanu: 77% dintre elevii claselor terminale, înscriși la Bacalaureat. Câți elevi s-au înscris pentru a susține Evaluarea Naţională

Alocațiile copiilor, majorate de la 1 ianuarie 2022. Comisia de muncă a Camerei Deputaților anunță cu ce sumă cresc

VIDEO | Ministul Educației, Sorin Cîmpeanu detalii despre Evaluarea Națională

Sorin Cîmpeanu: „Fără triaj epidemiologic şi fără panouri de plexiglas la examenele naționale”. Ce reguli rămân însă obligatorii

Concursurile pentru directorii de școli, amânate din nou? Anunțul făcut de ministrul Educației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine