VIDEO | Sorin Cîmpeanu: În cele două săptămâni din ianuarie vor fi teze cu prezentă fizică pentru elevii din gimnaziu și liceu

Publicat: 26/10/2021, 23:00
Actualizat: 26/10/2021, 23:16

Ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți la Digi24, că părinții trebuie să fie responsabili și să nu meargă cu copiii în vacanțe și mall-uri în această perioadă în care cursurile cu prezență fizică au fost suspendate pe fondul agravării situației epidemiologice, pentru că dacă există riscul major ca din 5 noiembrie școala să treacă în scenariul online, iar pierderile vor fi imense pentru elevi. Totodată, el a precizat că din cele două săptămâni de școală din ianuarie vor fi tezele pentru elevii din gimnaziu și pentru cei de la liceu.

„Depinde de modul în care fiecare dintre noi înțelegem importanța diminuării mobilității. Cred ca orice părinte responsabil care dorește să-și protejeze copilul nu îl lasă la mall. Fac un apel la părinți să înțeleagă și respecte regulile pentru ca vacanța suplimentară a fost un compromis pe care eu ca ministrul al Educației l-am aprobat, fiind pus în situația de a lua o decizie între interesele educației și interesele sanitare. Aș fi preferat să nu fie atât de multe activități atractive deschise copiilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul consideră că învățământul online generează multe pierderi care vor fi aproape imposibil de recuperat de către elevi. De asemenea el transmis un mesaj și părinților care au criticat decizia de a suspenda pentru două săptămâni școala în loc să se facă online.

„Varianta școlii online ne-ar fi văduvit de posibilitatea prezenței fizice în școală în luna ianuarie pentru că am fi făcut aceste două săptămâni, școală online. Predarea online generează pierderi foarte mari. Aceste pierderi accentuează neechitatea. Știu ca părinții care critică aceste măsuri sunt părinți cu posibilități tehnologice și financiare și care nu au niciun fel de probleme cu conectivitatea, dar în România sunt trei milioane de copii. Un milion sunt în mediul rural și multi șunt în zone în care nu au nici măcar șansa teoretică de a avea acces la școala online”, a precizat ministrul Educației.

Cîmpeanu a subliniat că în primele două săptămâni din ianuarie 2022 vor fi organizate tezele pentru elevii din gimnaziu și pentru cei din liceu.

„Examenele naționale rămân la datele planificate. În acele două săptămâni din ianuarie vor fi teze cu prezentă fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea lipsei de relevanță a notelor”, a declarat ministrul.