Sorin Grindeanu, pe șantierul autostrăzii A0: „Mă interesează foarte mult ca la sfârșitul acestei veri să putem să circulăm pe tot A0 Sud”

Publicat: 07/02/2024, 15:24
Actualizat: 07/02/2024, 15:34

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a verificat, miercuri, stadiul lucrărilor de execuție pe cele două loturi ale A0 Sud și a transmis public un mesaj constructorului să se mobilizeze pentru a respecta termenul pentru finalizarea lor.

Sorin Grindeanu a verificat lucrările pe cele 2 loturi ale A0 Sud care urmează să fie finalizate anul acesta, precizând că pe cei 16,93 de km ai Lotului 1 (Glina – Vidra) lucrările executate de antreprenorul turc au ajuns la un stadiu fizic de aproximativ 85%.

„În funcție de ritmul de lucru și de condițiile meteorologice, se va putea deschide în luna martie circulația pe 7 km din acest lot. Se se va asigura astfel legătura și cu DN4. După finalizarea întregului Lot 1 (încă 9 km) se va circula în regim de autostradă pe toți cei 33,23 km între Glina și Autostrada Soarelui și se va asigura legătura între DN4, DN5, DN6 și A2”, a transmis ministrul Transporturilor.

Deschiderea circulației și pe Lotul, extrem de importantă pentru continuitatea pe întregul semi-inel sudic al A0

În ceea ce privește cei 16,3 km ai Lotului 2 (Vidra – Bragadiru), segmentul a fost deja recepționat în luna noiembrie 2023, dar, în lipsa unui sector din Lotul 1, circulația a putut fi deschisă pe doar 9 km între DN5 (1 Decembrie/Jilava) și DN6 (Cornetu/ Bragadiru).

„Pe Lotul 3 al A0 Sud (Bragadiru – Joița), cu o lungime de 17,96 km, stadiul fizic al lucrărilor este de 56,6%. Antreprenorul grec trebuie să se mobilizeze mult mai bine pentru a finaliza lucrările anul acesta. Deschiderea circulației și pe Lotul 3 este extrem de importantă pentru că doar așa se va putea asigura continuitatea pe întregul semi-inel sudic al A0 (51,19 km), între A1 (București- Pitești) și A2 (București- Constanța), până la sfârșitul anului 2024”, potrivit lui Sorin Grindeanu.

Comisie specială în CNAIR

Prezent pe șantierul AO, Sorin Grindeanu a transmis că specialiștii CNAIR vor monitoriza cu atenție lucrările, astfel încât fiecare grafic pe care și l-au asumat, fiecare progres săptămânal să poată fi îndeplinit.

„Mă interesează foarte mult ca la sfârșitul acestei veri să putem să circulăm pe tot A0 Sud, adică de la A1, autostrada spre Pitești, până la A2, autostrada spre Constanța. Monitorizare strictă, vă spun sincer, pentru că altfel nu merge. Primul termen, așa cum v-am spus, această legătură până în DN4, undeva în luna martie”, a declarat Sorin Grindeanu.

În cazul antreprenorului din Grecia, ministrul a recomandat să înceapă să aibă un progres similar cu cel de anul trecut.

„Începând de prin martie până prin august s-au dus așa cu șapte, 8% ceva de genul ăsta. Cam asta ar trebui să facă lunile care vin. Tocmai de aceea v-am spus că monitorizarea va fi strictă din partea colegilor de la CNAIR, o echipă care se va ocupa doar de aceste contracte. Să menținem aceste termene pe care le-am anunțat și cel puțin o dată pe lună voi fi și eu prezent aici să văd, să văd stadiul, pentru că vreau să se respecte aceste termene asumate de ei”, a spus ministrul.

Sorin Grindeanu nu exclude să se ajungă la o reziliere.

„Va trebui să fie urmăriți mult mai strict, ca să nu ajungem în situația cam până în vară să facem reziliere. Dacă ritmul nu e cel pe care îl spuneam mai devreme, se va întâmpla acest lucru mai repede”, a subliniat ministrul, ca răspuns la o întrebarea a presei.

„N-am avut motive anul trecut, făcând acel pro-procent de care aminteam mai devreme, în primele luni până prin august-septembrie, de undeva șapte-8% n-au fost motive să mergi pe reziliere. Repet, rotul rolului ministru nu-i să vină în fața dvs. și am spus asta de nenumărate ori să facă spectacol, să rupă contracte și după aia să se chinuie vreun an de zile, un an și jumătate să aducă un înlocuitor, ori un ministru e să încerce să găsească căile prin care să deblocheze acele contracte care par a fi blocate și să se ducă la bun sfârșit. Asta e ceea ce mă interesează și pe mine și pe colegii de la CNAIR”, a conchis ministrul Sorin Grindeanu.

„Antreprenorul grec a dat asigurări că se va mobiliza corespunzător iar până la începutul lunii august se va putea deschide circulația pe acest lot. Îi vom monitoriza în continuare pentru a ne asigura că își respecta graficul asumat, astfel ca anul acesta să se poată circula pe întregul semi-inel sudic al A0 (51,19 km), între A1 și A2”, a transmis și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie